Vaffeldagen henger sammen med markeringen av Jungfru Marie Bebådelsesdag, eller Vår frues dag. Dette er opprinnelig en svensk høytid, en markering av den dagen da Jomfru Maria fikk vite at hun var med barn. Marie Bebådelsesdag faller derfor relativt naturlig 9 måneder før feiringen av jul -og av praktisk grunner (fra et kirkelogistisk perspektiv) alltid på en søndag. Nærmere bestemt på den første søndagen mellom 22. og 28. mars. Vaffelfeiring kan heldigvis foregå på hvilken som helst ukedag, og feires enkelt og greit alltid den 25.mars.
Visstnok. For jeg hadde aldri hørt om den store vaffeldagen før i dag formiddagen. Men idet jeg ble orientert om herligheten følte jeg umiddelbart en veldig dragning mot, og behov for, å markere sådann flott ein dag. Mr. Eplekjekk måttet derfor trå i gang vaffeljernet, slik at familien på ærbødig vis har kunnet hylle vaflene i dag. Hurra!
![]() |
Bildebevis fra annen vaffelfeiring- en som fant sted i London i vinter. Det var også en fin dag. |
Men hvorfor vafler og jomfrufødsler i en herlig røre? Visstnok har vårfrudagen (som var den folkelige termen for Marie Bebådelsedag) lenge blitt markert med kakespising, og etter lang tid og mange misforståelser ble visst vårfrudagen forvrengt til vaffeldagen. Skeptisk... Men det er den forklaringen Nordiska Museet går for, og hvem jeg jeg til å tvile på ekspertene?
I mangel av tilgjengelig empirisk materiale for teorien følte jeg likevel for å utføre et eget forskingsforsøk. Om man sier "vårfrudagen" fort, mange ganger på rappen- vårfrudagen, vårfrudagen, vårfrudagen - med munnen FULL av vafler - så kan det faktisk høres ut som om man sier vaffeldagen. Jeg lover!
(Et lite skår i gleden: Oppdaget at jeg har gått glipp av annen viktig dag; Cheese Doodle day- den var nemlig 5.mars. En faktapille som er tung å svelge!)