mandag 25. mars 2013

Månedens faktapille- vaffeldag

25.mars er vaffeldagen. Og da er det fritt frem for vill vaffelfråtsing.

Vaffeldagen henger sammen med markeringen av Jungfru Marie Bebådelsesdag, eller Vår frues dag. Dette er opprinnelig en svensk høytid, en markering av den dagen da Jomfru Maria fikk vite at hun var med barn. Marie Bebådelsesdag faller derfor relativt naturlig 9 måneder før feiringen av jul -og av praktisk grunner (fra et kirkelogistisk perspektiv) alltid på en søndag. Nærmere bestemt på den første søndagen mellom 22. og 28. mars. Vaffelfeiring kan heldigvis foregå på hvilken som helst ukedag, og feires enkelt og greit alltid den 25.mars.

Visstnok. For jeg hadde aldri hørt om den store vaffeldagen før i dag formiddagen. Men idet jeg ble orientert om herligheten følte jeg umiddelbart en veldig dragning mot, og behov for, å markere sådann flott ein dag. Mr. Eplekjekk måttet derfor trå i gang vaffeljernet, slik at familien på ærbødig vis har kunnet hylle vaflene i dag. Hurra!


Bildebevis fra annen vaffelfeiring- en som fant sted i London i vinter. Det var også en fin dag.

Men hvorfor vafler og jomfrufødsler i en herlig røre? Visstnok har vårfrudagen (som var den folkelige termen for Marie Bebådelsedag) lenge blitt markert med kakespising, og etter lang tid og mange misforståelser ble visst vårfrudagen forvrengt til vaffeldagen. Skeptisk... Men det er den forklaringen Nordiska Museet går for, og hvem jeg jeg til å tvile på ekspertene?

I mangel av tilgjengelig empirisk materiale for teorien følte jeg likevel for å utføre et eget forskingsforsøk. Om man sier "vårfrudagen" fort, mange ganger på rappen- vårfrudagen, vårfrudagen, vårfrudagen - med munnen FULL av vafler - så kan det faktisk høres ut som om man sier vaffeldagen. Jeg lover!

(Et lite skår i gleden: Oppdaget at jeg har gått glipp av annen viktig dag; Cheese Doodle day- den var nemlig 5.mars. En faktapille som er tung å svelge!)

6 kommentarer:

Kristin - Dikt for dagen sa...

Hihi, du er god på fakta altså! Takk for info! Har faktisk ete vaflar idag, heilt utan at eg visste det var vaffeldagen.. Artig! Og sorry at eg er dårleg til å kommentera, har vore ein elendig medbloggar siste året, men håpar på ein ny bloggevår;)

Barbros lille atelier sa...

He, he, den store vaffeldagen har gått meg hus forbi, men jeg har nå fått skrevet den opp på fødselsdagskalenderen - sammen med andre store og viktige begivenheter. Den skal ikke gå i glemmeboken til neste år!

Tusen takk for at du opplyser slike uvitende sjeler som meg:-)

Ha en fortsatt god påske! Og hurra for rekordfint vær!!

Klem

Mormor Inger sa...

Vaffeldagen er feira med brask og bram! Masse vaffelrøre ble til mange vaffelhjerter i et hjertevarmt lokale i byen :)
Våffeldagen har en artig forhistorie, takk for den :)

Hekkan Hekkel sa...

Tji-hi, eg ser deg for meg - med munnen full av vaflar og uttalingseksperiment :)
Eg gjekk dessverre glipp av denne herlege feiringa, så vi får ta det att i helga :)

Duee, snille deg, tusen takk for kjempefin kommentar til Konrad kloss(major) :) Eg blir heilt rørt :) Eg måtte faktisk bruke dei fine orda dine til å illustrere kor mange fine kommentarar eg får på amigurumiane mine, som eg bruker mykje tid og energi og utslitne fingertuppar (og av og til senebetente skuldrar) på å designe og lage :)
Du kan sjå kommentaren din illustrert på Hekkan Hekkel si facebookside :)
Søte deg :)
Ha ein superfin dag :)
Og ja, eg er verkeleg i smiley-humøret i dag :) :) :)
Klem, KristiN

Billa Blå sa...

Me feira vaffeldagen òg, men intetanande om at det var THE vaffeldag. Har no hatt høgtlesing frå bloggen din til familien min, -dei vart henrykte av begeistring og nylærde om så mangt :D

Hagealven Lunalu sa...

Ha ha - det var nok slik vårfruedagen skifta navn til vaffeldagen!
Montro hva det blir hvis du sier vaffeldagen mange ganger etterhverandre med munnen full av vafler....
Ja, jeg vet ikke, for min kjære dro med seg MITT vaffeljern på dugnad, og klarte å brenne ledningen. Snufs - får prøve å komme sterkere tilbake til neste vaffeldag