fredag 27. september 2013

Månedens faktapille- tre

Tallet tre er et spesielt tall. Vi har tre dimensjoner; lengde, bredde og dybde. Det finnes tre primærfarger og vi bor på den tredje planeten fra solen.

Vi opererer med en tredelt forståelse av tid; fortid, nåtid og fremtid. Trekanten er dessuten et hyppig brukt symbol i mange religiøse og okkulte sammenhenger, og representerer blant annet den hellige treenighet (Polarimagazine.com). Videre deler vi ofte verden inn i tre riker; planteriket, dyreriket og mineralriket (selv om det strengt tatt ikke holder mål(Blyttia 64(3), 2006)).
 

Tallet tre har også en spesiell plass i eventyr, og klassiske eksempler på dette er de tre bukkene Bruse, de tre brødene Per, Pål og Espen Askeladd, de tre prøvelser som helten utsettes for, eller det faktum at motiver / hendelser ofte gjentas tre ganger i fortellingene.

Her er et eksempel på motiv som gjentas tre ganger:


Meget virkningsfullt, ikke sant?

I numerologi, som kan kalles for "kunsten å forutsi ting ved hjelp av tall" , står tallet 3 for mangfold, skaperkraft, vekst og fremadrettet bevegelse. Tallet står også for kreativitet.(Wikipedia)

Noen numerologer mener at tall kan styre våre liv, og baserer dette på en forestilling om at universet er bygget opp av forskjellige vibrasjoner som korresponderer med ulike tall. Her kan man jo kanskje påpeke det tvilsomme ved å tillegge betydning til vilkårlige og menneskeskapte konsepter som tall og ord (Sceptica.dk), men man kan også gi en god bæng i det, og prøve det ut. For gøy.

For i følge numerologien er altså hele universet styrt av tall, og alt kan reduseres til et enkelt nummer(fnis): Så, hvis jeg ønsker å finne ut hvilket tall som symboliserer "Eple" må jeg først finne ut hvilket nummer i rekkefølgen de enkelte bokstavene har i alfabetet; E = 5, P =16, L = 12. Til sammen blir dette mitt favoritt-tall 38. Hurra! Men tallet skal reduseres ytterligere, helt til bare et enkelt tall gjenstår. Altså: 3 + 8 = 11, som igjen blir 1 + 1 = 2. 

Tallet to, altså. Og ikke 3. Som jo er det tallet jeg prøver å skrive om. Og som ble det tallet jeg fikk da jeg regnet ut dette første gang... Hvilket er bakgrunnen for at jeg valgte å skrive om numerologi i dette innlegget... Pokker.

Men hvorfor dette behovet for å skrive om tallet 3? Jo, fordi i dag er det nøyaktig 3 år siden jeg blogget for første gang. 3 år med varierende grad av bloggeaktivitet / bloggekvalitet!! (3 ganger 3 hurra!!)

En merkedag altså. Som nå markeres med et meget haltende innlegg om tre. Som ifølge Ikkepedia for øvrig kan beskrives slik: Et tre er en overdrevent stor plantevekst som ofte opptrer i gjenger rundt om i verden. Trær er sosiale og bevisste, men svært trege i forhold til menneskers oppfatning av tid. (Ikkepedia)

Muligens et tregt tre, men like fullt et vakkert tre. Og noe forfengelig der det bevisst
speiler seg... og muligens lengter etter en flokk..?

Alle gode ting er tre, som kjent, så hva nå? Quo vadis, eplis? Tviler på at det blir 3 nye år, men jeg sliter meg heller ikke ut på bloggingen.. Enn så lenge får det rusle og gå litt til...

Men jeg benytter uansett anledningen til å takke aller hjerteligst for alle besøk, kommentarer, tilbakemeldinger og for all inspirasjon jeg har fått gjennom bloggingen. Tusen takk :)


6 kommentarer:

brudeblogg sa...

Morsomt innlegg! :)
Du må ihvertfall ikke slutte å blogge, kan du ikke fortsette i 3 x 3 år?
Noe helt annet som har litt med tallet 3 å gjøre: i Norge sier vi hurra enten 3 eller 3x3 ganger, mens svenskene sier hurra 4 ganger! Snodig.

Hekkan Hekkel sa...

Tenk å kunne lære så mykje om talet tre slik på ein-to-tre :)
Eg diggar faktapillane dine, og tek hatten av for at du gjer denne researchen for oss - og presenterer den på framifrå måte. Som alltid :)
Klart du skal blogge. I minst 33 år. Og eg lovar å følgje deg trufast :)

hege sa...

Nå er det lenge siden jeg har vært her inne, men tanken på å ikke finne et nytt innlegg fra Eple i ny og ne er jo allikevel uutholdelig!! Så ja til 333 nye år - minst!!!

Mormor Inger sa...

Tre ganger tre hurra for deg! Det ble ni... men hvis man deler tre med tre blir det en - og hvis man ganger 1 med 3 blir det 3 :) Herlig innlegg, jeg elsker sånn tallgreier! Gratulerer med tre år på blogg! Fortsett i det uendelige :)

Elin sa...

Hurra! Hurra! Hurra!
Tre år, og enda har ikke spionidentiteten din blitt avslørt og blottlagt. Sterk innsats! :-)
Håper du fortsetter å snike omkring lenge, lenge, lenge.

Ha en fin fin fin dag.

Klemmer (3 stk) fra meg.
<3 <3 <3 ;-)

hu banale sa...

Hvis du slutter å blogge, må du i det minste skrive en murstein av en bok en gang i året -som tar minst et år å lese. Uten faktapillene dine, og måten du mater oss på, så ville jeg ikke vært riktig klok. Så hurra for deg!