søndag 13. november 2011

Skattekiste

For en tid siden fant jeg en skatt. Jeg trodde først at jeg hadde funnet meg en liten koffert, men den viste seg etterhvert å te seg mer som en skattekiste. For oppi koffertkisten er det nemlig en fantastisk skatt. Min skatt. Som passer så bra nå som jeg innbiller meg at jeg er blitt klesdesigner. 


Hva har vi her da?

Oooh. Den store håndarbeidsboken OG Den store syboken. OG mønsterark!!

Bøkene er utgitt i 1964, og det er en herlig (og tidvis bisarr) reise i tid jeg opplever når jeg blar meg gjennom dem. Betryggende nok så forsikres leseren allerede på første side at det hele er "Bearbeidet av overlærer ved Statens kvinnelige industriskole". Bildene i seg selv er fantastiske og illustrerer veldig godt tidsånden (innbiller jeg meg i hvertfall).
(alt dette kan jeg altså lage meg nå. Jeg
har jo mønsterarkene og det er vel strengt
tatt det som trengs?)

I utgangspunktet er en koffert full av gode syoppskrifter- med mønsterark!- tilstrekkelig for å fortjene benevnelsen skatt, men lykken stopper ikke der. Å neida! Foruten omstendelige instruksjoner på hvordan man selv kan skape de mest fantastiske kreasjoner, er bøkene ispedd gode råd og tips om hvordan familielivet kan bedres. Et meget fornuftige innspill om økt trivsel og kvalitet på familiens sosiale omgangsform gis allerede i reklameinnstikket som medfølger kisten:


Intens familielykke!

Bildet har følgende tekst: Alle trenger et hyggelig håndarbeid. Håndarbeid er ikke lenger den utpregede kvinnelige hobby det en gang var. Med håndarbeidet kopler også mennene av fra arbeid og mas og gleder seg over å se hvordan arbeidet tar form mellom hendene. Både strikking, hekling og teppeknytting- bare for å nevne noen- er i dag fullt ut akseptert også for menn.

Etter at far i huset ettertrykkelig har fått bekreftet at han både kan være mann og hekler, går teksten over i viktigheten av hjemmets kontinuerlige oppmuntring av barnas håndarbeidsaktiviteter. Det hele avsluttes slik: "En koselig aftenstund med radioen eller høytlesning og hver og en  med sitt håndarbeid. Mon tro om en aften kan tilbringes bedre?"

Så da vet jeg i hvertfall jeg hvilke ønsker jeg har for årets farsdag. Hver og en med sitt håndarbeid- og kanskje far i huset ender opp med å lage seg en slik snerten sak?A girl can dream, can`t she?

GOD FARSDAG!!

20 kommentarer:

Shy B sa...

Haha! Fantastisk! Intens familielykke, alle med sitt handarbeid, haha! Jo, vi kan drømme...

Skjerstad sa...

Så artig det må være å lese i disse bøkene :) Det siste bildet var et herlig skue ;)

God søndag !
Klem fra Janne

Spirello sa...

For en skatt!! Hjertebank-skatt!
Fantastisk med disse illustrasjonene, og tipsene til familielykke:)

hege sa...

Å så herlig!!! Herved klippes ledningen til fjernsynet og hu mor finner frem veven til han far, stramei og broderigarn til gutten, strikketøyet til eldstedatter og fingerheklerier til yngstejenta mens fruen selv står for høytlesingen (trolig britisk renessansepoesi)!

Jeg aner at det blir masse flotte, håndsydde julegaver i år fra frøken Eple;-))

Jeg så forresten Graham Norton her om dagen, med vittige Joanna Lumley som gjest. Hun har jo modellkarriere bak seg, med glansperiode på sekstitallet, vil jeg tro. Hun har skrevet bok og blant annet listet opp ulike typer poseringer hun har gjort. En av dem kaller hun "laughing at fruit". Tror at noen av bildene over ville ha passet godt inn i den kategorien dersom det hadde vært en frukt med i bildet.

demie sa...

din skattekiste er helt nydelig!
og ja da! vi skal drømme så mye vi vil!
det er helt gratis det og veldig veldig sunt ; )

brudeblogg sa...

For en skatt du har funnet! Lykke til med å sy og hekle både til deg og mannen :)

3prinser sa...

Hehe for en herlig skatt! Min far er nok et produkt av den tiden, for han både knyttet tepper og broderte bilder på 70-tallet :)

Frk.Virrum sa...

Jøss..hvem skulle tro det? Bare å trylle fram de lekreste kreasjoner nå! ;-)

Lise B sa...

Å, skattejakt er morsomt! Tenk det, og så fantastisk fine bilder. Jeg elsker den stilen der, bare se på bh-ene, skikkelig pyramider! OG den stramme karen i slåbrok, ja for det heter vel ikke morgenkåpe for menn, i alle fall ikke på den tiden!

Hekkan Hekkel sa...

Trur det må skje store under og eit par meteorstormar her i huset før mannen går til det steget å få seg eit handarbeid - som ikkje inkluderar hammar eller bor :)
Eg reknar med det berre er å leggje inn bestilling på eit flott plagg frå dei glade 60-åra no? Eg kunne i alle fall tenkje meg ein slik oransje kjole! :)
Kvar kom du over denne skatten?
Og du, tusen takk for komplimentet for min utradisjonelle, nye tradisjon :) Eg har irritert på meg så mange sjeler ute i pereferien no at det jammen var godt med litt støtte :) :)
Søndagsklem, KristiN

Whitebite sa...

wow,flott utgangspunkt!
good luck!
:)

rockefår sa...

Ha, ha, ja jeg synes jeg ser det; hele familien med hvert sitt håndarbeid.
Men når det er sagt så har faktisk min far laget fleire knyttebilder, med ulike og etter min mening avanserte motiv. (sikkert noe han måtte gjøre på lærerskolen, for jeg kan ikke huske han satt med slikt på kveldene.)

Flott skattkiste!

Nystalgisk sa...

OJ! For en fantastisk skatt! Litt misunnelig der kjenner jeg, ja...
Jeg har ikke vært her før, men jeg måtte bare si at jeg koste meg skikkelig med å lese innleggene dine. Jeg likte spesielt godt betraktningene dine rundt Eplekjekk sine evner som sykolog, fantastisk!
Legger meg til som følger, jeg. :)

Veronica sa...

Helt fantastisk!! Litt av en skatt du har funnet :-)

Veronica

stjerneglass sa...

Oioi, jeg aner muligheter!

(hihihihi)

Mormor sa...

Å for en fin skatt! Ja tenk sånn var det før... jeg føler meg som hundre år, for jeg husker mye av det der og har selv mange gamle kokebøker med artige tips i ;) Men jeg er ikke hundre - enda altså!
Sy, sy!!!

Randi sa...

Hei! For en flott skatt!! Gleder meg til fine kreasjoner kommer på løpende bånd :) Håper du har det fint! KLEM.

katrine sa...

ah - for en skatt! Gleder meg til å se bloggeføljetongen som kan komme etter et slikt innlegg. Med bilder fra familien eples håndarbeids-aftener... Kanskje det dukker opp flere poseringer fra benken også? Spennende... :)

Smile Arrow sa...

Smilearrow Find best products values got thousands of online top most bought items key points, rankings, price, photos lot of cool stuff to get from

Best Basketball Shoes sa...

In 2019, Adidas and Under Armour took most of the places in top 10. The Best Basketball Shoes doesn’t only depend on the shoe but also on the player. Be tricky enough in choosing your best fit.