søndag 27. november 2011

STKHLM

Jeg har vært på førjulstur til Stockholm, og der bet jeg meg merke i at byens navn ofte ble bokstavert slik: Stkhlm. I hvertfall på de beste og flotteste stedene. Dermed er det jo bare å kaste seg med på den bølgen...og samtidig prøve å overføre lærdommen til eget bruk og eget land; Nrg. Hm? Kanskje ikke like stilig? Men med litt innsats så skal jeg nok klare å få internalisert denne skikken også. For nå fremstår nemlig vokaler med ett som bare såh tidlig 2011, og det skal bli godt å bli kvitt dem helt! (Nyttårsforsett for 2012 er herved på plass

Jeg vet i grunnen ikke hvorfor jeg skriver om vokalbruk nå, men jeg antar at det er fordi jeg har overraskende lite å fortelle fra oppholdet der. Jeg liker Stoclm. Jeg koste meg masse. Jeg føler at det absolutt var en korrekt bruk av 5 dager, og jeg gjør det gjerne igjen. Men utover det er det forbausende lite å si. Tror jeg generelt har lite på hjertet for tiden- hvilket også kommer til syne i en svak bloggefrekvens. Eller, jeg har mye å si, men det blir liksom ikke bloggbart for tiden. Og det er rart, for jeg har i grunnen en forbausende lav terskel for hva jeg vanligvis kategoriserer som bloggemat.

Mens jeg var i Stocol var det forøvrig masser av små hendelser som jeg gledet meg til å blogge om. Men jeg var såpass urutinert at jeg skrev om dem på postkort hjem, og da var de jo på sett og vis allerede oppbrukt. Gidder jo ikke skrive det samme to ganger (Gjett om jeg sliter med julekortene?) I utgangspunktet var jeg altså veldig bloggeorientert på denne turen. Jeg noterte adresser og tok bilder av butikkvinduer, og følte meg som en skikkelig reiselivsforfatter/jounalist. Jeg forventet at mitt neste innlegg ville bli tidenes reiseinnlegg- et innlegg som reiselystne stadig ville vende tilbake til. Et innlegg som ville inspirere og informere, ikke bare om denne vakre byens severdigheter og spennende historikk, men om reiseliv generelt. Et innlegg som kanskje også etterhvert ville blitt å finne i papirformat, høyglanset sådan, utgitt av svenske turistmyndigheter?

Men notatene mine (raske nedtegninger på baksiden av kvitteringer) kom dessverre bort underveis -og idet jeg gikk gjennom bildene slo det meg at det kanskje ikke var så vilt interessant at jeg hadde oppdaget en bortgjemt liten perle av et digert anerkjent handlesenter... En liten, indre, og noe motvillig, stemme sa meg at de fleste andre tilreisende nok også ville gjenkjenne et 5. etasjer lysende handelsbygg i Sokhlm mest kjente handlegate. I hvertfall om de virkelig konsentrerte seg..

Jeg kan uansett ikke si annet enn at Førjulsturen 2011 for Eple og Eplekjekk ble nok en suksess, samtidig som jeg må legge til at man nok burde vært der for å forstå det. Jeg har stort sett brukt tiden min på å spise enorme mengder god mat og tylle i meg god drikke. Samt bedrevet kreativ bokføring på si. Vel er kronekursen gunstig for nordmenn i Sverige, men jeg fikk gleden av en enda bedre kurs. Special price for me! For å kunne gjennomføre prisutregninger raskt og effektivt så jeg meg nemlig tvunget til å operasjonalisere valutakursen noe.. og valgte å gjennomgående halvere enhver sum jeg kom over. Et snedig grep som viste seg å gjøre hele oppholdet langt mer vellykket enn forventet. Det ble mye lettere å håndtere mitt handikap (ekstremt begrenset evne til å bedrive hoderegning) og det ble også adskillig gøyere å handle julegaver!!

Konklusjonen blir dermed at Stohom var en fornøyelse, selv om jeg altså ikke har verken bilder eller anekdotene som beviser det helt. Men jeg har dette bildet- og det er jo vittig nok, på sitt vis:


Spennende bok?  Ettusenfyrahundranitton pinnar og pålar från Stockholms Strøm.
Hvis salget ikke går strålende skyldes det ene og alene den håpløse stavelsen av bynavnet!


Ellers: Jippi- det er advent!!

14 kommentarer:

Whitebite sa...

hva med din vittige søsterkone?
hun skulle gjerne vært med ja.
Ja?

uansett,godt å ha deg tilbake. Ikke stikk av sånn;)

Huldra sa...

Nrg hørtes såvisst ikke like eksotisk ut nei.. Er verden i ferd med å overtas av vokal-løs ungdom? Liker bokstaver som skaper gode ord, så jeg håper da ikke en bok jeg leser om fem år er skrevet på "omg-lol" språket. Ja til et bokstavfyllt samfunn! -Og nei til påleboken. *hmm..?*
Skulle som alltid gjerne sett bildene uansett jeg da, for jeg er jo en bildefreak uten like.

Takk for kjempekos søndagskommentar. Har jeg tatt med meg idyllen fra landet og hit, kan jeg trekke litt på smilebåndet og kroe meg enda bedre til i sofaen. Idyll er godt. :)

Nuh: Oppdateringstur hos Eple. :)

Mie fra Mies Mirakler sa...

Brgn er bedre enn Nrg synes jeg. Hvis man skal sammenligne by og by og ikke by og land. Det var voldsomt til pålesamling, jeg tror ikke jeg skal ønske meg den boken. Stkhlm er en knall by, jeg tror jeg må tilbake dit engang, men nå som vi har fått Indiska i Brgn også er det liksom ikke såååå higende nødvendig å dra bortover lenger. ;D Og jepp, glasurhansker er det tingen, hvertfall ifølge sukkerungen min på 3 år. Ho har peiling! *♥*

Lise B sa...

Da sønnen min begynte på skolen, greide han ikke å lære seg å lese og skrive. Han hadde en form for udiogniserbar dysleksi, som selv vår gode venn, professor i lese- og skrivevansker, ikke greide å finne ut av. Man har funnet ut av det i ettertid, men det går jeg ikke inn på her. I alle fall, han skrev overhodet ikke vokaler, og heller ikke hadde han mellomrom mellom ord. Første linje ville være omtrent slik: dsnmnbgntpskln,grdhnklrsglsgskrv. Det var faktisk ikke særlig kult, ingen forstod hva han skrev, ikke han selv heller. Nå ja, jeg kjenner til den der, at man tar på seg bloggeblikket på tur. Det kan bli relativt slitsomt. Det er igrunnen bedre å kose seg, og eventuelt blogge litt etterpå. Jeg humret godt da jeg leste teksten din, det var mye å kjenne seg igjen i her:)

Lise B sa...

udiagnostiserbar høres bedre ut, kanskje

demie sa...

Eple, uansett om du påstår du ikke har noe å si om Stkhlm, har jeg fått nytte av å lese det du ikke har å si... det fikk meg i allefall til å tenke at HLLS eller THN er overhode ikke noe kult måtte å kalle Hellas og Athen for...
god 1.advent til deg og : )

gult hus i svingen sa...

Her i Trhm har det kommer snø mens du var borte:) DET liker vi, men å kutte ut alle vokaler blir ei tfrdrng.

Fin uke til deg fra Trine:)

Mormor sa...

Hrlg! Vldg mrsmt at stkhlm kn skrvs på så mnge frskjllge mter sm i dtt innlgg!

klm og frjlshlsn fra mrmmr :)

hege sa...

Godt å ha deg hjemme i BRGN og NRG igjen! Og ikke minst godt å se at du er tilbake her inne!! Jeg har hatt samme opplevelse som deg i forhold til Københavnturen som jeg og StoreStoresøster var på for litt siden, men i motsetning til deg så har jeg uhemmet lagt ut en haug med bilder av min datter i WNDRFL CPNHGN selv om jeg egentlig ikke hadde så mye å si om turen bortsett fra at vi hadde det supert.

Bondekona sa...

Wow, fikk veldig lyst til å reise til Stckhlm,
men det nærmeste jeg kommer blir vel (forhåpentligvis) grsnd, eller kun Brn.
Vel, vel.
Fint der også, ikke sant?!?

Anonym sa...

Lo godt! Vet egentlig ikke hvorfor, siden du stort sett skrev om at du ikke skrev noe, men: LIKEVEL! En av dine beste, noensinne. Tror jeg. Så lenge jeg ikke leser noen av de andre opp igjen, tenker jeg. Hilsen Anonym i Spania

Fragmenter sa...

Hihi, Stkhlm er en herlig by!! Førjulstur, er det en årlig happening for Eple og Eplekjekk? I såfall et flott konsept. Selv står jeg nå på farten til Oslo (sl??) hvor det visstnok har åpnet en Tiger-butikk, juhuu:-)
Klem, Elin

huda noor sa...

الرائد من افضل شركات الخدمات المنزلية في المملكة وخدماتها تغطى كل المنطقة العربية للمزيد قم بزيارة
شركة تنظيف خزانات بمكة شركة تنظيف خزانات بمكة
افضل شركة تنظيف منازل بالمدينة المنورة افضل شركة تنظيف منازل بالمدينة المنورة
افضل شركة تنظيف بمكة بالبخار افضل شركة تنظيف بمكة بالبخار
شركة نقل عفش من جدة الى الاردن شركة نقل عفش من جدة الى الاردن
شركة تنظيف مجالس بمكة شركة تنظيف مجالس بمكة

Fastest Bike sa...

Top 12 Fastest Bikes in The World Owning or riding a superfast motorcycle is the dream of many But the question arises that which bike would you buy if you have enough money in your bank