onsdag 14. desember 2011

Legg listen lavt!

Mine juleforberedelser består stort sett i å stadig senke krav og forventninger tilstrekkelig. Legges listen lavt nok i tide setter juleidyllen inn med et smell! Standarden på hjemmets kaker, gaver, forberedelser og juleestetikk gis slik sett en reell mulighet til å innfri de håp og drømmer man måtte besittet for den kommende julehøytid. Det er sterkt redigerte håp og drømmer riktignok, men likevel..


Føl deg gjerne fri tidlig i september. Da er det helt på sin plass å vurdere å gi samtlige i slekten en hjemmestrikket mariusgenser med dertilhørende votter og lue. Leenge til jul, og hvor vanskelig kan det egentlig være? Vær raus og sett av en uke til hvert sett. Fryd deg så over at det regnestykket gir deg masser av tid til overs. Hvorfor ikke lage all mat fra grunnen i månedene fremover? Kjøp deg et lam, og la det gå løs i guds frie til potetene er klar. Der har du med ett pinnekjøttet på plass. Så godt som. 


Siden julemiddagen ser ut til å lage seg selv, virker det kanskje nå forlokkende å bruke overskuddet til noe så hyggelig som konfektlaging. 12 sorter. Med hjemmelaget sjokolade. Og hjemmelaget marsipan. Og hjemmebrygget kirsebærlikør. Selvsagt! Man kan invitere venner, familie og bekjente. Og tidligere kollegaer. Og er ikke dette også den perfekte anledning til å ta opp igjen kontakten med venninner fra barneskolen? Tenk, så kooselig! Best å lage noen hyggelige invitasjoner med en gang. Fint å begynne forsiktig, som for eksempel med å lage papiret... 


Ah, det er som jeg alltid har trodd. Med god planlegging får man plass til det meste.


Dette er kanskje mitt favorittstadium i julerusen. Alt er mulig og ingenting umulig. Ingenting! Hekle et to meter høyt juletre? Hvorfor ikke? Litt sukkervann til slutt og det står som en påle. Garantert. Tenk på alle barnålen man slipper å stri med. Genialt. I grunnen veldig tidsbesparende... Lurt. Male om stuen i en lunere og mer julete farge? Det er gjort på en liten ettermiddag, og så rasende enkelt det vil være å endre på det i tide til nyttårsfeiringen.. 


Men så, når julen faktisk nærmer seg, da begynner den egentlige jobben. Man må med hard hånd og kritisk blikk luke vekk de villeste planene. Det går forsåvidt på rutinen etterhvert, men deretter må også flere av de planene man innerst inne faktisk trodde man skulle realisere, også avlyses. Det er verre. Kill your darlings! Konfektlaging- det trodde jeg virkelig at jeg skulle få til i år. Virkelig. Men nei, jeg ser nå at den planen også må legges død. Det går forsåvidt greit så lenge man holder blikket festet på premien. I år er det én ting jeg virkelig har prioritert og det er pepperkakehuset. I år er nemlig året da alle mine ambisjoner, håp og visjoner for julen 2011 skulle inkarneres i et praktbygg av bibelske proporsjoner!


Er dette mitt? Nei. På min inspirasjonsrunde fant jeg dette (her). Fiint.  


Dette var også fint. Men jeg tar en råsjans og legger listen høyere i år!!


Nå snakker vi!! Husbygger med visjoner! 


Trommevirvel!!! Eplefamiliens praktverk avdekkes herved:


Hva!? Hva er dette? Selv med "redigering" av bakgrunnen,  for å forsøksvis gi
bildet et drømmende uttrykk, er  dette laaangt fra min pepperkakehusdrøm ...


Skal jeg aldri lære!? 


Jeg må holde meg til planen: Senk ambisjonsnivå! Senk forventningene! Øyeblikkelig! Og, som ved ett trylleslag er disse to "husene" plutselig noe av det flotteste jeg noensinne har hatt æren av å hvile blikket på!! *Smelt* Så effektivt kan det nemlig være. Det krever øving og atter øving, men prøv det- belønningen er en stressfri og overveldende julefølelse!  er jeg lykkelig over at mitt hjem berikes med et pepperkakehus okupert av diger sjokoladepingvin, komplett med utedo - som etter sigende angripes av et frådende kjempeekorn! Dét er vel jul, det!?


10 dager igjen- og på tide å begynne å strikke Mariusgensere!! 

24 kommentarer:

Hekkan Hekkel sa...

Å, du kjære, gode deg :) Eg elskar dei herleg ærlege og fine innlegga dine - og dette er intet unntak :) Eg ler så den store gravidmagen min spenner seg i ein million kynnarar :D Og han inni dansar vilt av dei flotte formuleringane dine. Og du kan tru han har lyst til å besøke det nydeleg sjarmerande pepparkakehuset med den gigantiske sjokoladepingvinen og den flotte utedoen med ekorn i toppen :) Heilt fantastisk :) We love :)

brudeblogg sa...

Ha, ha, utrolig morsomt! Og det er jo morsomt fordi man kjenner seg igjen :)
Her senkes ambisjonsnivået for hver dag.
Var på bokhandel i går og kjøpte julegaver. Der ble jeg møtt av en kunstnervenninne som lurte på om jeg ikke laget julegavene selv.
Akk, min stakkars familie eer nok for lengst lei av mine hjemmelagede, originale og kunstneriske gaver.
I år handler jeg etter ønskelister!

From not to hot sa...

hahaha, dette var kostelig lesing. Jeg har også akkurat begynt på Mariusgenserne, satser på å være ferdig med 4 stk til lille julaften. Peace of cake, eller peace of pepperkakehus da. Helt fantastisk pepperkakehus det der.

Sigyn sa...

Så utrolig bra beskrevet!! Akkurat sånn er det hoss oss :)

Mie fra Mies Mirakler sa...

elsker det frådende ekornet og resten av pepperkakehuset ditt og kjenner meg veldig godt igjen! men i år har jeg faktisk lagt lista lavere og klart å fullføre hvertfall mesteparten av prosjektene. prosjekt husarbeid er derimot uhyre lavt prioritert, så der sitter vi med pepperkakene, julekortene og gavene men med et hus som ikke ligner grisen, hehe. noe må vike! *♥*

☼Carolina Artesanías☼ sa...

…....... /)
……... ( , )
….….|░░░|
……..|░░░|☆ Feliz _(♥)_
…..@|░░░|¸.¤“˜¨Navidad.
.¨˜“¤|░░ഐ¤ª@“˜¨¨y
…¨˜“გª¤.¸::¸.¤ª☆“˜¨¨Año Nuevo.
…¤¸*¸.¤ª“˜@¨¨¨***2012****.
*♥*.

Silje sa...

Fantastisk!!

Kjenner meg alt for godt igjen.
Skulle lage gaver til alle mann, men i går, i løpet av tre kvarter, ble samtlige gaver kjøpt inn...

I dag skal jeg hjem og kanskje lage noe ut av den pepperkakedeigen jeg kjøpte for to uker siden, kanskje...

Ha ei fantastisk fin førjulstid!

Shy B sa...

Humrer og ler, og kosar meg med pepparkakefabuleringar,og to-kaffien, på min fridag.

Barbros lille atelier sa...

Ha, ha, jeg ler høyt her jeg sitter! Du er bare herlig! Fantastisk skrevet, og såå tatt på kornet!
Kjenner meg veldig godt igjen i det du skriver, særlig pepperkakehuset:-) Har i flere år prøvd å få til pepperkakehus a la Den gode feen, men det ender alltid opp med noe som ligner mer på det skjeve tårnet i Pisa.

Likte forresten veldig godt den julegakk-gakken ved siden av pepperkakehuset, he, he:-)

Lykke til med juleforberedelsene!

Klem

Mormor sa...

Herlig! Ja sånn er det bare! Og det pepperkakehuset er jo fantastisk!!!

demie sa...

det blir første gang for meg i år ( barna insisterer) og tro på meg forvetningene er kjempe lave ; )

... men jeg liker deres jeg !

Whitebite sa...

SISTA.
Dette var bra saker.
Jeg måtte le. Og det er det IKKE ofte jeg gjør!

dritbra:)

hege sa...

Hellige jul! Du setter virkelig ord på følelsene mine!! Her har man ikke rukket å bake en eneste julekake, men det kan muligens bli en forandring på det på lørdag. Har gått til innkjøp av ferdig pepperkakehus (minus pynt, seff) etter at jeg crashed and burned noe så inni hampen med de forrige års veeeery good intentions. Husene ble bakt og stekt men ble liksom ikke så fjonge som jeg hadde sett for meg da de skulle monteres (og det var IKKE pyntens skyld, for å si det slik - snarere byggmesterinnens...).

Men jul blir det jo, okke som. Heldigvis. Tror jeg har begynt å innse mine begrensninger - selv om ambisjonsnivået legges vel høyt i startfasen.

Så utrolig vittig at vi hadde valgt de samme Keep Calm-plakatene! (Men det sier seg egentlig selv at det er det som er den egentlige fasiten, da.)

Og jammen godt at du slengte deg med på gibortlotteriet mitt! Har ikke vært så ivrig på bloggefronten i det siste men hadde tenkt å tipse deg. Planlegger å skrive et innlegg i morgen eller deromkring. Har nemlig heklet apefrøken i julegave til en liten frøken i Oslo;-))

Ramme Alvor sa...

Luv it!

:)

Linnosaurus sa...

Fantastisk flott!

Liker spesielt det brennende kirketårnet med opp-ned stjernen;)

Dere er flinke.

Frk.Virrum sa...

Fantastisk flott innlegg, søte du!
Følger deg helt!

Kos deg med strikkingen, maruisen er nok ferdig i god tid! hihi..

Klem

Pafrika Og Belkini sa...

Lav list, check. Nå er jeg akkurat ferdig med siste lag med sukkerlake på hekletreet, så nå for det holde. For i dag.

Tevanga sa...

Nå var jeg akkurat ferdig med å le meg ihjel av den oppheiste gravemaskina MELLOM husene, og så serverer du tidenes beste førjulsinnlegg et sekund etterpå. Piskandausen!!! Jeg ler videre :-D

Solo sa...

Ler så tårene renner!

stjerneglass sa...

Jeg elsker deg!

brudeblogg sa...

Ønsker deg et deilig, kreativt nytt år! :)

Astrid sa...

Kjære Eplefin. Jeg ønsker deg et veldig fint nytt år! Lav list eller ikke, du skriver så gjenkjennende og morsomt at jeg ler HØYT. Eller du.. Drit i lav list. Endel manglende realisme i forhold til egen kapasitet og evne til å le av seg selv er det beste. Jeg gleder meg over herlige Epleinnlegg som den periodebloggeren jeg er :). Heia deg!

Photo Retouch Services sa...

Best Photo Retouch Services information is here for you go our site to read the ultimate guide to photo retouching service and image retouch

Best Foot Massager sa...

Which Best Foot Massager To Buy – Which Foot Massager Is Right For You? If you ask which Foot Massager model is the finest this year, certainly I would recommend going through this guide to know which Best Foot Massager is actually market leaders.