søndag 10. februar 2013

Et lite utdrag fra Peter Pan

"Fru Darling hørte om Peter Pan for første gang mens hun holdt på å rydde i barnas tanker. Enhver god mor har som kveldsvane, etter at barna har sovnet, å gå gjennom tankene deres og gjøre alt sammen klappet og klart til neste dag, og å sette alle de tingene som har kommet på avveie i løpet av dagen tilbake på riktig plass. Hvis du hadde holdt deg våken (men det kan du jo ikke), ville du sett din egen mor holde på med dette, og du ville synes at det var veldig interessant å se på henne. Det ser akkurat ut som å rydde i skuffer. Du ville sett henne ligge på kne, antar jeg, og kikke smilende på noe av innholdet ditt mens hun lurte på hvor i all verden du hadde fått tak i det, oppdage søte og ikke fullt så søte ting, trykke noe inn mot kinnet som om det skulle vært en søt kattung, og raskt stappe noe annet ut av synet. Når du våkner nesten morgen, er det uskikkelige humøret og de sinte tankene du gikk til sengs med brettet fint sammen i små bunker og plassert nederst blant tankene dine, og øverst, grundig luftet ut, ligger de vakreste tankene dine spredd utover. De venter bare på at du skal ta dem på deg."

- Peter Pan av James Mattew Barrie (1860-1937)


“Second star to the right and straight on 'til morning. ” 

I anledning morsdag har jeg tenkt på mødre fra litteraturen. Skildringen av Fru Darling gjorde inntrykk på meg da jeg nylig leste Peter Pan. Mye av grunnen til det er nok at boken er så utrolig annerledes enn hva jeg hadde trodd.

Mitt kjennskap til Peter, Tingeling, Kaptein Krok og Wendy har utelukkende vært basert på Disneyklassikeren fra 1953, men nå har jeg fått et nytt syn på historien om gutten som ikke ville vokse opp. J. M. Barrie har en herlig, småabsurd skrivestil, og fornekter seg ikke og sprer om seg med sitatvennlig livsvisdom 

“All the world is made of faith, and trust, and pixie dust.” 

“To live will be an awfully big adventure.”

“Stars are beautiful, but they may not take part in anything, they must just look on forever.”

“The moment you doubt whether you can fly, you cease for ever to be able to do it.” 

“Never is an awfully long time.” 


En samfunnsengasjert Tingeling?

Ønsker alle en fin morsdag!

4 kommentarer:

hege sa...

Elsker Peter Pan OG J. M. Barrie! Det er mye god livsvisdom i god barnelitteratur;-)

Fragmenter sa...

Å ja, elsker boken! Leste den for datteren og niesen min da de var 8 år, og jeg tror nok jeg var den som koste meg aller mest:)
God helg til deg!
Klem, Elin

brudeblogg sa...

Oi! Jeg har samme forhold til Peter Pan som du hadde. Nå skjønner jeg at jeg må lese boken! Takk for at du trekk fram dette! Løper på biblioteket med en gang, jeg, ihvertfall i morgen den dag :)

Namas te sa...

Blei merkelig rørt nå kjenne eg...
Alltid godt å komma inn te deg :)