mandag 17. juni 2013

Inn i granskauen

Her kommer et liten oppskrift på noe som er enkelt, men likevel litt spennende å lage: granskuddgelè!

Om du en dag er ute og går....og plutselig lar blikket hvile på et grantre, med friske, vårgrønne skudd- ikke la hendene hvile, men røsk med deg så mange skudd du gidder.Du kan gjerne kjøre stil, og samle og oppbevare skuddene i en lekker hundepose... Den vakre, svarte plasten fremhever nemlig den syrlige gløden i granskuddene:


Knip av de friske skuddene ytterst på grenene. Det er en enkel og merkelig tilfredsstillende syssel. Fint vær vil selvsagt også bidra til å øke engasjementet.

Husk likevel å sette av tid til å inspisere og klatre på store steiner.Vel hjemme er det på tide å begynne på selve kokkeleringen:
 Skyll fangsten godt i kaldt vann, legg i gryte og dekk med vann + 1 cm over. Kok i ca 20- 30 minutter.

Sil av og mål opp væsken. På dette stadiet er ikke materien like vakker som tidligere, og da er det bra at man kan hente frem det mentale bildet av vakker råvare i hundepose...Aaanyhow: Tilsett 0,5 kg- 1,0 kg sukker per liter væske, og rør til alt sukkeret er oppløst, mens det hele gis et oppkok. For litt friskhet tilsett litt sitronsaft.

Jada, jeg har bildet av det også. Fortvil ikke.Nå nærmer vi oss slutten. Eller for å si det slik, her rundet jeg av. Og helte det hele på steriliserte syltetøyglass. Og jeg frydet meg av hele mitt hjerte. Plasserte glass med herlighet i kjøleskap og ventet tålmodig på smaksrik opplevelse.
Den opplevelsen kom først myyye senere. For granguffen ville jo for søren ikke stivne. Ikke mye gelèaktig over det, nei.. Men jeg kokte det opp igjen, og tilsatte Certo- og da, mine damer og herrer, ble det fart i sakene.

Så, for å gjøre det enklere for potensielt interesserte, anbefaler jeg oppskriften på nettsiden nyttevekster - som også var mitt utgangspunkt. (Hadde jeg oppriktig villet gjøre det enklere for andre, hadde jeg selvsagt linket til den siden langt tidligere i innlegget mitt, men hva skulle jeg da gjort med alle bildene og ordene mine!?)

Uansett- jeg anbefaler dette lille prosjektet. Enkelt, kjekt og godt! Slik en fin juni-opplevelse gjerne kan være...


3 kommentarer:

Mormor Inger sa...

Du verden.... her har jeg levd i 60 år og aldri brukt så mye som en grankvist og lagd mat av. Jeg må innrømme at jeg er skeptisk, men full honnør til deg for kreativitet og at du tør prøve på noe sånt! Kanskje jeg også tør en dag....

Shy sa...

Har aldri høyrt at dette går an. Men det var ein artig presentasjon av ei oppskrift :)

hege sa...

Spennende! Hva serverer du sammen med denne herligheten?