lørdag 18. juni 2011

Solstråleøen

Jeg bare fortelle litt mer om stedet vi besøkte i pinsehelgen. Hytten vi leide har vi altså vært i en gang tidligere, og jeg er blitt usedvanlig betatt av hele stedet. Hytten ligger på en fantastisk øy med en meget fasinerende historie. Øyen heter Solstråleøen, og allerede med det navnet settes fantasien min i full sving.. Men jeg skal nå servere noen faktapiller om solstråleøen, selv om de nok til forveksling kan ligne rene fantasier:

I 1889 blir en ubebodd holme i Godøysundet kjøpt opp av en mystisk, middelaldrene herre fra England. Navnet hans er John Musgrove, og sammen med Ada, en pike på 11 år, flytter han til den lille øyen. Musgrove bygger så et fabelaktig og eventylig treslott på øyens høyeste punkt, og anlegger en fantastisk park rundt. Dette parkanlegget består av nydelige trær, flotte steinmurer og idylliske små stier som snor seg rundt på øyen. Det blir også laget til en fiskedam i nærheten av slottet, hvor fisk settes ut. For å få til alt dette kjøper Musgrove hjelp fra arbeidere fra øyene rundt. En av oppgavene arbeiderne blir tildelt er å frakte utallige lass med jord til øyen med båt. Øyen har et skrint jordsmonn, og for at den nye eieren skal kunne realisere sin visjon om en frodige park trengs det masse nye jord. Frø blir også importert fra England. Musgrove kaller sitt nye, norske rike for solstråleøen.


Et litt dårlig bilde av et litt dårlig bilde av et treslott som er alt annet enn dårlig!!


Lokalbefolkningen har respekt for engelskmannen, men det er ikke fritt for at ryktene etterhvert begynner å svirre. For hvem er han egentlig? Hvorfor er han kommet hit? Og ikke minst- hvem er egentlige den lille piken? Hun er ikke datteren hans, det er alle klar over. Ifølge Musgrove selv er hun hans barnebarn, som han har adoptert. Men det er ikke alle som tror på den forklaringen. Ada selv lever i nærmest isolasjon på Solstråleøen, hun går verken på skole eller har andre barn å leke med. Det verserer mange ulike historier om dem, men de fleste er enig om at Musgrove må være svært rik- og kanskje er han også av adelig eller kongelig byrd? En teori på hvorfor han bosatte seg på Solstråleøen er at han er kommet i unåde hos selveste dronning Victoria.


Ada på solstråleøyen i 1890 årene.


Musgrove og Ada fortsetter sin tilbaketrukne tilværelse på øyen, kun avbrutt av John sine korte besøk tilbake til England. Men plutselig en dag, i 1903, forsvinner de begge brått. Øyen, og dets slott, blir dermed forlatt og overlatt til seg selv. I 1806 overrekker Musgrove og Ada hele stedet i gave til den norske kongefamilien. Det er den lille kronprinsen som, i en alder av bare tre år, står som mottaker for denne flotte gaven.


Kronprins Olav med sine foreldre.
(Alle bildene over henger i hytten vi leide)

Dessverre blir det fantastiske bygget, som Musgrove etterlater seg, stående til forfalls. Tilslutt rives det helt. På grunnmuren bygger prinsen da et nytt bygg, en tømmerhytte. Denne blir på folkemunne bare hetende prinsehytten. Prinsehytten blir dessverre heller ikke hyppig tatt i bruk, og den blir derfor tilslutt, i 1947, solgt til Godøysund Fjordhotell. Hele hytten flyttes da fra Solstråleøen og over til hotelles område, på andre siden av sundet. Men mystikken blir værende igjen på Solstråleøen...


Mellom majestetiske trær skimtes ruinene etter Musgroves slott.
Kanskje dette var trappen opp til hovedinngangen? Å sitte her,
mens man lar tankene vandre, er ren terapi.. Men slik var det
kanskje ikke den gang da?

Båtfrakt av jord har virkelig gitt avkastning- dette er sannelig en frodig øy!


Eføy vokser overalt. Det liker jeg.
Slyngplanter og lianer.. Eksotisk
Utsikten fra spisestuen. Idyll!

Dette stedet er magisk!


Kilder:  Hytteboken som er i "vokterboligen"
            Boken Solstråleøyen av N. Henriksen og K.Bolstad
            Artikkel hentet fra Batmagasinet.no "Kongelig øy med mystisk fortid"
            Bloggen solstraaleoya.blogspot.com
            Egne erfaringer. Hurra!

13 kommentarer:

stjerneglass sa...

Å, så utrolig spennende! Pokker, jeg trodde du skulle avsløre hvem jenta var og hvorfor de forsvant fra øya, men den gang ei. :D

Bringebær sa...

Wow for et sted!! Og nydelig historisk gjenfortelling...Jeg fikk også lyst til å oppleve den magiske øya!

Shy B sa...

Fantastisk spennande historie :)
Skulle vore der og lest "Gjenferd"!
God helg til deg!

Lise B sa...

Jeg tror det fantest en del eksentriske engelskmenn på den tiden. De bygde mengder av lakeshytter (les slott) rundt om kring på vestlandet, i Møre og Romsdal der jeg kommer fra, er det mange. Og historiene rundt dem også. Som lady Arbutnot (muligens ikke riktig skrevet) som gjorde skandale i Sunndalen for eksempel; hun forelsket seg i en sunndaling, måtte gudene forbyde. Historien er nå spilles denne helgen, og hvert år på denne tid. Men din historie var utrolig spennende, og jeg har aldri hørt om den før heller!

hege sa...

Elsker steder med spennende, mystiske historier!! Fikk litt følelsen av at dette kunne blitt en fin roman i samme stil som The Forgotten Garden. Mulig du blir nødt til å ta på deg oppgaven å skrive den, kjære Eple.

Ellers har jeg sans for eksentrisitet og setter pris på å høre om folk som går på paths less travelled by, for å sitere en dikter jeg er glad i.

Nydelige bilder! Forstår godt at du stortrives på Solskindsøen - det er jeg sikker på at jeg også ville gjort!

Her er det sol nå - dog ingen eksentrisk engelskmann. (Bare en litt sliten Revisor som reviderte litt for mange øl i går...)

Ha en fortsatt deilig helg!!!

hege sa...

Oooops. Diktet visst opp navn på øya selv, jeg... Men du forstår hva jeg mener;-))

Mie fra Mies Mirakler sa...

Fantastisk spennende! Mystiske øyer er tingen :) *♥*

Whitebite sa...

woooow for et sted!!
flott lesning!

katrine sa...

ooi, for et sted. Nydelig og med mystikk! Syntes helt klart denne historien fortjener å bli roman. Der har du noe å ta fatt på :)

Namaste (jeo74) sa...

Så spennande historie.
Eeelske sånne, og lure veldig på ka som egentlig skjedde kjenne eg :o)

Fragmenter sa...

For en besnærende historie! Jeg skulle virkelig likt å visst hva som skjedde videre med John og Ada. Og det så indeed ut som et vakkert sted!
Ha en fin dag:-)
Klem

Anonym sa...

Dette var spennende lesning! Fikk lyst å vite mer nå... :)

Huldra sa...

Så herlig, men vemodig historie! Ble jo kjempenygjerrig på hvem Ada egentlig var, hvor de ble av og..og.. Mange spørsmål, og sikkert med spennende svar. Heldige du som har fått vært på dette stedet. Nå skal jeg skynde meg ned og lese der også. Skjønte jo det står litt om stedet der også. :)