tirsdag 8. mars 2011

Gratulerer med dagen!

Jeg synes 8.mars er viktig. Virkelig. Og jeg hadde lyst å skrive om denne dagen og dens budskap. Men idet jeg logget meg på bloggen gikk jeg automagisk inn i en helt annen modus. Et interiør- og kreativitetssøkende humør, av et ubestemmelig slag, oppstod umiddelbart. Og nå føler jeg meg med ett ganske så useriøs sånn rent samfunnsdebatt-messig. Det eneste budskapet jeg nå har lyst å spre, er det glade budskap om at det er kommet ny tapet på veggen. Som om det skulle være viktig? 


Nei, det er selvsagt ikke viktig. Men jeg har likevel ingen planer om å gå i meg selv eller ransake valgene mine. Dagen i dag handler jo på en måte om å få gjøre sin egne valg og å stå for dem... Jeg skriver derfor et kort innlegg om den oppussingen som er på gang her hjemme, før jeg går ut i verden og gjør en forskjell. Enkelt og greit! 


Det som forøvrig ikke var så enkelt og greit, var å ta fatt på oppussingen. Jeg planlegger og gleder meg i laaang tid, og kan ofte ikke vente til jeg får malerkosten i hendene. Men idet det faktisk nærmer seg reelle tiltak blir jeg så fryktelig lei alt sammen. Jeg ser bare de vanskelig og kjedelige sidene av alle prosjekter. Som at vi måtte flytte akvariumet for å komme til over alt. "Dette er jo umulig", har jeg sukket og klaget de siste dagene, "vi klarer aldri å flytte det akvariumetVi dropper dette, Eplekjekk! Mye lurere å gå på kino i stedet", har jeg fulgt håpefullt opp med. For når det kommer til stykket så synes jeg jo at det er usannsynlig kjedelig å pusse opp. Og så blir jo alle rommene seendes slik ut, over lang tid:


Fine gule stolen min, misbrukt på det verste.. malingsflekker
og tapetlim både her og der! Og grytelapper... Hm? Bildebevis A


Er det rart jeg lar likestilling og tilhørende tematikk ligge?
Det er opplagt at jeg har mye å bearbeide etter de siste dagers
hendelser..  Bildebevis B


Vi begynte med å male lister og dører i stuen. Deretter har veggene blitt helsparklet, og siden det var en drittjobb av dimensjoner fikk vi selvsagt ingen effekt ut av det.. Derfor måtte vi lime på papirtapet, eller veggfornyeren som den så snerten omtales, over sparkeljobben, før vi tilslutt kunne male og tapetsere herligheten. Juhuu! Underveis har vi selvsagt hatt mange dype og ordrike meningsutvekslinger, avrundet med lekne malingskriger. Sånne som på film, vet du, hvor mann og kvinne maler hverandre kjærlig på nesetippen! Akkurat sånn... Men med litt mer aggresjon.  Og ikke fullt så lekent. Med mer alvor. Og litt blod. På nesetippen.. (Ok, nå overdriver jeg. Men oppussing er ikke bare idyll..)


Kanskje jeg egentlig skriver om kvinnedagen likevel? For jeg ser jo at oppussing er en aktivitet hvor kjønnsroller lett kan bli aktualisert. Tror det er mange kjønnstereotypier som kommer til overflaten i denne forbindelsen, og det gjelder både i reklame, film og i virkelighet. Tror for eksempel at det er ganske så typisk at det var jeg som tok initiativ til oppussingen, og ikke mannen i huset. Når vi var på fargehandelen så var det, tilsynelatende, jeg som var ansvarlig for fargevalg og tapetvalg, men når det kom til det tekniske, all informasjonen om utføring og fremgangsmåter, henvendte personalet seg til Eplekjekk. Hvorfor det? Ikke for det, de hadde jo for såvidt rett... Jeg hadde ikke giddet å høre skikkelig etter. Men det er fordi jeg har min egen, helt intuitive måte å gjøre ting på (nemlig limstift og blu-Tack), og ikke fordi jeg er kvinne og ikke klarer/ønsker å slenge opp tapeten selv... 


Vi måtte uansett begge til pers under hele denne oppussingen. Vi hadde ikke klart å sette opp tapeten alene og enkeltvis, uavhengig av kjønn. Tror nok tapetsering handler mest om erfaring- og dette var første gang for oss. Men det ble ganske så gøy, og faktisk også effektivt, når vi først var kommet i gang. Nå har jeg selvsagt lyst å tapetsere mer!! Og siden jeg har vært så lur å  kjøpe herlig retrotapet hos Gasellene også, så kan det jo hende at anledningen byr seg raskt? Men, aller først, stuen må bli ferdig. Til nå har jeg klart å rydde til en liten krok hvor jeg kan sitte og late som om rommet er i mål: 


I denne kroken sitter jeg og smiler mot tapeten, som jeg
synes er så fiin.  Selv om den er grå.  Og selv om jeg hadde
planlagt å få farger på veggene... Kanskje neste gang?


Det er altså et stykke igjen før stuen er fullt beboelig atter en gang. Men det gjør forsåvidt ingenting. Til da kan jeg jo bare ligge å boltre meg på pompong-rommet mitt. Sweet!


Gratulerer med dagen, alle sammen- mann som kvinne- denne dagen er viktig!

10 kommentarer:

gult hus i svingen sa...

gratulerer med dagen til deg også, Eple:) 8. mars er en viktig dag, selv om det er lenge siden jeg gikk i tog for merkesakene miner:)
Vi er snart i havn med den ene delen av stua vi nå:) Og jeg kunne ha fortalt den samme historien som deg(bare ikke på en like morsom måte), både om å være i malerforretnign og om stemninga i heimen mens man holder på:) Lykke til, har igjen ett strøk på tak-og gulvlister jeg nå. så er det bare litt flikking hist og pist:)
Den tapeten synes jeg er kjempefin, du kan ha farger i stæsjet vettu:)

Klem på en helt vanlig tirsdag fra Trine:)

Mie sa...

Gratulerer med dagen, og med tapetprosjektet. Grått er en nydelig farge det :) Fy søren for et pes det er med alt forarbeidet men det er jo akk så deilig når det er ferdig og man kan nyte det vakre ferdige resultatet :) *♥*

Pafrika Og Belkini sa...

Jada, gratulerer med dagen osv. Men GU kor fint det ble! Helsparklingen gikk åt skogen altså, det var da som pokker. Tapetfornyer og greier, like greit jeg har avstått fra å sende oppmuntrende meldinger de siste dagene (for det gjør jeg jo alltid ellers, hehe). Men det endelige resultatet svinger det av, det ser jeg! Tapeten ser veldig bra ut i det lille hjørnet du har ryddet. Gleder meg til å komme og drikke te og beundre!
Grattis, flinkeste flinking! Flink for alt du har gjort, men også at du stod oppussingshelvetesløpet til ende. Tror du kjelleren har stagnert litt her hos oss..? I morges kunne Belkinien konstantere at "gangen vår e sånn som hos di der samlerne på TV norge, mamma. Særlig trappen, for der står det så masse ting at vi holder på å falle hele tiden". Det er skyvedøren sin feil, selvsagt. Den nekter å innfinne seg, og er sannsynligvis også ansvarlig for dødsfellene i trappen. Akk ja.

malu sa...

Herlig:o)
Har sittet å ledd, kjent meg igjen og
kost meg med innlegget ditt.
Lekker tapet!
Viktig det også:o)

Ha en fin 8 Mars!

skjerstad sa...

Gratulerer med dagen KVINNE :) Jeg er imponert over deg jeg ! Du er flink . Legge tapet alene er en bragd ! Fin tapeten var og koselig hjørne ;)

Klem fra Janne

nummer ni sa...

"Det er det som er så fint med panel, da slipper man å ha tapet!" (sitat mannen min da jeg foreslo en tapetvegg)
Neivel! Da stifter jeg sommerfugler på veggen på jenterommet i stedet!! (så kan han få sparkle igjen alle hullene når jentene er lei sommerfugler..)

Erteposer er isipisi, det klarer du fint, og det fine er at unger driter i om sømmene er rette, på retta, eller med riktig farge, kan de lekes med? Ja, da er de suuuuperfine!

Tevanga sa...

Dette blir da rektig så flott! Klapp dere selv på skulderen og unn dere noe digg som belønning når dere er ferdige. Disse ordene skal jeg arkivere under "note to self", så jeg kan ta dem fram den dagen vi står der selv, med maling, tapet og maskeringsteip til knærne. Spørs om de hjelper da... For etter min mening er oppussing bare gøy når man er ferdig. Men å, så gøy det er da!!

hege sa...

Jeg puster dypt inn og gjør meg klar til å ta fatt på kjelleren. Alt må gjøres, for det er ikke en gang vegger der nede - og i tillegg drømmer jeg om et soverom med fransk boudoir-feeling (oh-la-la!)... (Kanskje mest fordi jeg da kan gå rundt og si "boudoir" med jevne mellomrom) Med andre ord: mye å gjøre. Men jeg suger til meg visdom fra dette innlegget over, samt får inspirasjon i det at dersom resultatet hjemme hos oss blir like fint som det du viser her så er det jammen meg verdt alt slitet! Veeeeldig fint!

Hege Aida "The not so perfect mum-blogg" sa...

Jeg fant bloggen din nå, etter at du la igjen en koselig kommentar inne hos meg, og har nå brukt svært mye av tiden jeg hadde satt av til støvsuging på å lese meg nedover her! Du skriver så fantastisk inspirerende, akkurat passe morsomt og ironisk! Flott at jeg fant deg, her vil jeg lese mer, så jeg legger meg til som følger, jeg!

Ha en fin fredag, og håper dere snart er i boks med oppussing av stua!

Namaste (jeo74) sa...

Eg har samma problemet som deg ja... :o)
ska tebake og kommenter, trur til og med eg har gjort det.

Finfin tapet ja, og fargene kan du jo ha i interiøret, lettare å skifte ut det vettu :o)

Stoffbyttedealtilbud står fortsatt ved lag ;o)
Ha ei skikkelig goood helg med dine, og hils godeste Pafrika og Belkini :o)