søndag 7. august 2011

Kultur til folket

I løpet av ferien har vi utsatt våre små håpefulle for snikopplæring. Vi har dratt dem med på litt ulike museer, og siden de var i full feriemodus tok de til seg mye kunnskap i den tro at det ikke var læring. Til og med på skolemuseumet kunne vi benytte denne taktikken fullstendig ubemerket. De gikk begge rundt og smilte å spurte om det ene etter det andre, vitebegjærlige som bare det. Hadde de vært på slike steder i forbindelse med skolen er jeg overbevist om at de ville lukket ørene og koblet ut store deler av hjernen. I hvert fall eldstemann, som høytidlig har erklært at han nå er ferdig utlært, og derfor ikke trenger mer skolegang.


Første museum ut var Hordamuseet. Det var et meget vellykket valg, spesielt siden vårt besøk falt sammen med en utstilling om historiske buer. Med mulighet for å prøveskyte! En hjort! Som nesten så ekte ut.Vi fikk også en fin omvisning i de ulike bygningene på stedet. Det var ikke til å unngå at jeg falt for fristelsen til å inspisere de ulike servisene som dukket opp i utstillingene. Hvert eneste lille eksemplar måtte nistirres på. Og klappes litt. De hadde det sannelig godt i gamledager! Det er vel ikke for ingenting at det heter de gode, gamle dager? Javel, så levde de 48 mennesker på et lite rom, med jordgulv, og uten innlagt vann og strøm, men det er jo bare detaljer. Slikt glemmes vel idet dagens måltid blir servert på det lekreste Figgjo-fat? Innbiller jeg meg. I et lite naivt sekund. Det enkle liv virker tidvis forlokkende på meg, men det går over. Fordi, ved ettertanke, er det jo vel så fint å spise den herligste kake på Figgjo som man har klart å snuse opp på Fretex... Gamledager nytes best i nåtid! Og med kakesmuler rundt munnen.
En gammel dør. Jeg turde ikke ta frem kamera idet jeg befølte Figgjo
- i frykt for å tiltrekke meg uønsket oppmerksomhet. En dør er et trygt motiv.


Det neste museumet på listen var Skolemuseet. Som jeg aldri hadde besøkt før. Vi var alene på stedet så vi benyttet anledningen til å spontanfremføre et lite skuespill på klasserommet. Epleblomst falt lett og ledig inn i rollen som Frøken eller Lærerinde, og undervisningen tok til. Hun lærte elevene sine nye og overraskende fakta. Spesielt evolusjonsteorien hun presenterte var banebrytende. Hun fant lite støtte for tenkningen sin blant skoleplansjene, men det avfeier vi med at de plansjene representerer tanker fra fordums tid. Retro-kunnskap!


Eplekart oppførte seg som en eksemplarisk elev, helt til han oppdaget plansjen med en anatomisk fremstilling av en frosk. Må vi skjære i en frosk? utbrøt han forskrekket. Og før Frøken fikk tilbake fargene i kinnene sine, etter å ha forstått hva hennes elev snakket om, hadde de begge forlatt klasserommet. Med bestemt og indignert mine. Dette ville de ikke være med på!!Siste museum ut, denne ferien, var Lepramuseet. Herlighet for et sted. Bare bygningen i seg selv er fantastisk. Jeg har selv bodd i en del av St. Jørgen hospital, som nå er boliger, og har et sterkt forhold til stedet. Jeg simpelthen elsker den tilbaketrukne hagen som hører til, gjemt bak museet. Selve museet er det jo en makaber glede å oppleve. For noen skjebner og historier som har utspunnet seg bak disse dørene! Hmm- dette så litt kjent ut! Har jeg ikke sett dette oppsettet i Blogglandia før? 

Hodet mitt begriper ikke hvordan det må ha vært å bo, eller jobbe, på dette hospitalet.. Og apropos det, sånn på tampen, jeg fikk høre av en venninne at hun syntes det virket som sære og begredelige steder jeg valgte å ta ungene med til. Hun mente det måtte være nedstemmende å oppsøke steder hvor sykdom, vanskelig kår og død har dominert? Men her er jeg sterkt uenig. Når regnet har plasket ned, og vi lett kunne valgt en DVD hjemme (som vi jo ofte gjør), har vi istedet valgt å reise i tiden på denne måten. Og det valget har resultert i bare gode minner. Vi har hatt mange fine samtaler, som har hatt sitt utspring i ting og steder de har sett. Og selv om mange triste og tunge ting har vært tema (kanskje spesielt på Lepramuseet) så har vi jo for det meste tullet og tøyset. Det kan man nemlig gjøre samtidig som man tar til seg noen viktige lærdommer om livet, tilværelsen og historien. Synes jeg.


Og der gikk jeg plutselig fra oppramsing av museer til forsvarstale av valg av kulturtilbud. Ha, ikke verst - jeg så den ikke komme selv!  Sånn er det kanskje nødvendigvis med kulturen? Den virker så naturlig og selvsagt, helt til noen setter et spørsmålstegn ved den..

14 kommentarer:

Frk.Virrum sa...

Så spennende! Hva syns ungene om dette da?
Kjekt å bruke ferien til litt annet, sånn innimellom. Fint innlegg, gøy å lese!
God søndag!

Pafrika Og Belkini sa...

Kultur må vi ha! Heklekultur, drikkekultur... hehe, hvilket minner meg på gårsdagens oppløftende vimpelrekkeskryt fra Eplekjekk! Er faktisk så raus at jeg unner deg en svingende kveld på byen - og gleder meg til å kunne delta igjen om ikke alt for lenge!
Her i huset har det vokst frem en helt ny matkultur siste uken. Det har blitt bakt muffins x 2, scones x 1, og boller x 1. Ka gir du meg?? Det må være noe hormonelt som får meg til å tasse barbent rundt på kjøkkenet med mel opp til albuene. Heldigvis kan slutten umulig være langt unna nå - og da skal jeg ha sushi, blåmuggost, brie og cola til langt oppover albuene og vel så det. Eg gledar meg!

emblas-kanel sa...

Flott innlegg og trivelig blogg. Ha en fin søndagskveld. :-)

Whitebite sa...

kultur er sikkert viktig.. ;o)
flott innlegg!

Skjerstad sa...

Så kjekt og lese :) Artig med slike museumsbesøk . Når vår sønn var liten , var det museum som var tingen . Ja helt til han var 12 faktisk ;) Så vi har vært på mange !

Klem fra Janne

demie sa...

jeg er helt enig med læresystemet ditt. barn får mye godt av det. man ser det senere i livet. og kultur er viktig!

Hagealven sa...

ha ha snikinnlæring, det kan jeg like!!!
Jeg synes det er helt supert at dere har vært på museer, med lærdom, lek og latter!!!

By the way... har du lest Øya?

Ha en fin uke!

Shy B sa...

Takk for morsom kulturformidling:))
Veldig enig i det med snikinnføring av kunnskap,
men er redd min 15 åring ikkje set sine føtter innanfor noko som heiter SKULEmuseum...

Mie fra Mies Mirakler sa...

Mine unger elsker museer også, skal jammen bli flinkere til å besøke forskjellige rundtomkring og ikke bare de samme hele tiden. Med mellomfag i kulturvern&kulturformidling har jeg selv jo vært innom de fleste i distriktet, det er mye bra å se på. Lepramuseet har jeg ikke besøkt merkelig nok. *♥*

Linnosaurus sa...

Jeg lo godt av at du kjente igjen det bordoppsettet fra Blogglandia! Hahaha! Joda, jeg har sett det jeg også.

Men fra spøk til alvor, det er alltid et bedre alternativ å stikke ut med unger fremfor å sette på en DVD når det regner. Jeg tror barn som drar på feks skolemuseet og lepramuseet får en større evne til å interessere seg for ting og glede seg over ting som ikke er rein underholdning.. uten at jeg klarer å forklare det nærmere. Men ja, jeg heier på museer! Og alt annet som ikke er TV-skjerm. Nesten.

Bare lille elin sa...

hehe , herlig! Tusen takk for besøk og kommentar hos meg, så koselig med spionbesøk. ;-) velkommen igjen! :-)

Stilleben sa...

Hei! Takk for kommentar hos meg. Artig innlegg du har. Veldig interessant! Jeg må nå opplyse om at jeg er museumspedagog av yrke. Har drevet med museumsformidling/undervisning i over 12 år i forskjellige museer! Det er bare rett og slett fantastisk å undervise barn i kulturhistoriske utstillinger. Og tror jeg kommer til å gjøre det til jeg blir gammel og grå. Jeg er veldig enig med deg når det gjelder Lepramuseet. Og skolemuseum, ja, det vet jeg er stor suksess. Jeg underviser selv i en skolestue.

Wilhelmine sa...

Artig innlegg asså, takk for koselig kommentar inne hos meg;) Koser meg masse med bloggen din, selv om jeg ikke er så god på å legge igjen kommentarer. Ha en fin uke videre, klem Wilhelmine

Med et lekent sinn / With a playful mind sa...

hei søte deg!
SÅ fint innlegg, jeg elsker din humoristiske skrivestil. Museer er alltid interessant. Skulle ønske jeg var flinkerer til å besøke dem.. Godt å høre at du fant mitt lille tips brukbart, håper speilet vil henge fint.

Smil fra Mumsi