tirsdag 26. april 2011

Påskebivirkninger

Helligdagene var over. Ikke at det gjorde noen forskjell fra eller til. Påsken hadde kommet og gått uten at den hadde etterlatt noen spor, eller gjort inntrykk på henne. I år som i fjor. Hun var likegyldig til handelstandens over-ivrige bruk av fargen gul, og de forseggjorte vindusutstillingene med yndige kyllinger og kunstferdige sjokolade-egg var bare bakgrunnsstøy, en del av bykjernen som hun hadde sluttet å forholde seg til. Det var andre sider ved byen som fanget hennes oppmerksomhet og interesse.
Hun kastet et kjapt blikk ut av kontorvinduet, og gjennom skitten kunne hun såvidt skimte trafikken nedenfor og menneskene som pilte langs husveggene. Som veldresserte rotter, tenkte hun foraktelig. Tidvis føltes det som om hun eksisterte i en parallell virkelighet. På den ene siden fantes det trivielle og det tradisjonelle livet som flertallet levde, bevisst eller ubevisst. Et A4 liv dominert av karriere, barn, status og fasadebygging. På den andre siden, på hennes side, fantes det virkelige livet. En tilværelse farget av jungelens lover og instinktenes krav. Et ærligere liv, men også et hardere liv. Hun satte seg trett ned bak skrivebordet. 


Arbeidsflaten var tildekket av papirer, aviser, brukte glass og flere askebeger. Det slitte treverket var bare synlig ytterst mot kanten, der stabler av papir tidligere hadde hatt tilholdsted, før de hadde gitt etter for tyngekraftens overtalelser og sklidd ned på gulvet. Midt på skrivebordet stod det en stor pappeske. Slitt og gammel, men uåpnet. En brevkniv lå like ved og hun strakk seg etter den. Hun grep den, men slapp den så brått ned igjen. Hun sendte et blikk mot esken. Blikket var fullt av uvilje. 
Hun reiste seg resolutt, og etter en målløs vandring frem og tilbake i det lille og sparsommelig møblerte rommet, vendte hun tilbake til vinduet. Her ble hun igjen stående og se ut. Lenge. Hun sukket tilslutt resignert og gikk bort til papirkurven ved utgangsdøren, hvor hun strakk seg med en rutinert, men oppgitt, bevegelse etter noe som lå i kurven. Under noen sammenkrøllede servietter, med den grelle 7eleven logoen på, fant hun det hun søkte. En halvflaske whiskey. Hun skrudde korken av med nølende bevegelser før hun satte flasken skjelvende til munnen og tømte dens innhold i en eneste langtrukken slurk. Hun lukket øynene og kjente hvordan varmen bredte seg i kroppen. Men den deilige og beroligende følelsen drikken ga, fikk raskt følge av en annen og like sterk følelse; selvforakten. Den grep tak i henne og hun kjente, med stigende kvalme, hvordan den etterhvert overvant whiskeyens bedøvende effekt. «Faen», mumlet hun. 


Hun hev den tomme flasken fra seg, og den befant seg nok en gang i papirkurven. Hun festet blikket på den uåpnede esken og var på vei mot den, da det banket på døren. Hvis den uventede lyden skremte henne, så vistes det ikke. Hun snudde seg rolig mot døren, og betraktet silouetten som kunne skimtes gjennom den ruglete ruten i døren. Hun smilte, men det var ikke et lykkelig smil. Hvis en ulv kunne smile, ville det ha sett slik ut. «Kom inn», sa hun idet det banket for andre gang. Inn i rommet steg en mann. En flott, bredskuldret mann. Here we go again, tenkte hun, og hun gjorde ingen forsøk på å skjule at hun målte den nyankomne fra topp til tå. Hun lot blikket gli sakte over hele mannens skikkelse, og endte ikke sin ordløse vurdering før hun følte at hun hadde fått stilnet nysgjerrrigheten tilstrekkelig. Hun stilte seg så nonchalant ved skrivebordets kortside og stirret avventende på ham.  Rommet var stille. Ingen av dem sa noe.  Den eneste lyden som hørtes i rommet var den sakte kvernende lyden av takviften, som roterte sakte over dem. Summingen fra den overdøvde eventuelle lyder som kunne nådd dem fra gaten, fire etasjer under dem. 
Mannen tok av seg hatten sin og tørket pannen med et kritthvitt lommetørkle. Blikket hans prøvde å holde hennes, men han måtte gi tapt. Han så ned i gulvet, før han igjen møtte blikket hennes og prøvende sa; «Er jeg kommet til rett sted?» Hun måtte innrømme ovenfor seg selv at hun var overrasket over den dype stemmen hans, og enda mer over klærne hans.  Han var ulastelig antrukket, med en mørk dress som helt klart ikke kom fra noen billigkjede. Hun så hvordan skjorten og jakken klamret seg til overkroppen hans, som forelskede ungpiker uten selvrespekt. Klærne var så tettsittende at hun ikke kunne fri seg fra denne tanken, at det her var snakk om kjærlighetssyke jenter som fant glede i hans nærvær og ikke kunne komme ham nær nok. Hun ristet det mentale bildet bort med et nesten umerkelig kast med hodet. 


Det var riktignok ikke slik hun hadde forestilt seg ham, men hun var ikke en som holdt fast ved feilslåtte slutninger. Hun gjorde derfor en rask omkalkulering av situasjonen, før hun svarte han: «Det kommer an på hva du leter etter.. Mister.» Hun la til det siste ordet idet hun snudde ryggen til ham og gikk rundt pulten og stilte seg bak den. «Jeg leter etter Eple», sa han. Var det noe utålmodig i stemmen hans? «Jeg har  korrespondert med henne. Med deg, om jeg ikke tar helt feil?» Da han ikke fikk noe svar, fortsatte han; «Som vi allerede har avklart, gjennom mailvekslingen vår, så er det altså jeg som er satt til å løse opp i denne konflikten du har gående mellom..»  «Konflikt?», hisset hun frem. «Det er ikke snakk om en konflikt! Jeg vil ha det som rettmessig tilhører meg, og jeg kan ikke se hvordan det skal være mulig å gjøre det om til en konflikt!!» Det lynte fra blikket  hennes, og det hadde en umiddelbar virkning på mannen. Han snudde seg bort et øyeblikk, og hun så at han ristet oppgitt på hodet. Da han vendte seg mot henne igjen var det med et hyggelig smil om munnen. «Vi kom visst litt skjevt ut her nå», sa han mens han rakte henne hånden. «Kan vi ta dette fra begynnelsen?»
Hun forbannet seg selv for at hun hadde mistet besinnelsen. Vær kald, vær kald, minnet hun seg selv på. Gjør dette riktig nå, det er mye på spill. Hun strakte frem sin egen hånd og tok hans i et fast grep. Hun så på ham, og tvang frem et smil hun håpet fremstod som hjertelig. «Selvsagt kan vi det. Jeg beklager mitt lille utbrudd, det har bare vært litt vanskelig for meg alt dette her... « Hun lot setningen dø ut mens hun gestikulerte svakt mot esken foran seg. Hun var fornøyd med seg selv. Hun antok at hun her hadde å gjøre med en herre som likte å føle seg god og sterk. En rettferdighetens beskytter. Dem var det ikke så mange av lenger. Hun konkluderte med at så lenge hun fremstod som en svak og hjelpesløs pike så ville hun få ham der hun ønsket. Han nikket på sin side stille før han medfølende sa:  «Selvsagt. Det har jeg stor forståelse for». Men hun registrerte at han unngikk å se direkte på esken, han hadde blikket festet like over den. Der ble det værende til han ble vár det litt spørrende uttrykket hennes, som hun kjapt fulgte opp med et: «Hva behager?» Hun så nedover seg selv, og festet sitt eget blikk der hvor hans så ut til å hvile. I brysthøyde. I hennes brysthøyde. Hun så opp igjen, hevet øyenbrynene sine, og ga ham et ertende smil. Det moret henne å se hvordan mannens gradvise forståelse av hennes insinusjoner ubevisst ble reflektertert i ansiktet hans. Han stod midt i rommet, rød og varm i ansiktet og stammet frem; «Nei, jeg beklager... Jeg mente ikke... jeg stod i mine egne tanker... « Men med ett ga han bare opp. Han rettet seg opp i ryggen og så på henne med et fast blikk. «Eple. Ikke lek med meg.» Han tok noen bestemte skritt mot henne uten å slippe blikket hennes. «Nå er det nok. Vi må få denne saken ut av verden. Ja?»
Hun visste at han hadde rett. Dette måtte ikke bli personlig. Selv om hun visste hvor lett det ville vært å hale fisken i land. Hale han inn, inn i armene hennes. Hun ønsket å jage vekk demonene som rev i henne, og hun visste av erfaring at et nytt og spennende bekjentskap kunne ha den virkningen. Om enn bare for en stakket stund. 


Hun kjente med ett tørsten hugge tak i henne, med en slik overraskende kraft at hun et lite øyeblikk svaiet. Hun satte seg øyeblikkelig ned, mens hun prøvde å se avslappet og avbalansert ut. Det var overhodet ikke lett, men takket være mange års øvelse fikk hun det til, sånn noenlund. Etter en liten stillhet sa hun: «Ja, selvsagt. La oss ta tak i dette og bli ferdige, en gang for alle.» Blikkene deres møttes, og med en ordløs forståelse skjøv hun pakken mot ham samtidig som han trakk den til seg. Han tok i mot brevkniven hun rakte ham, og dro den bestemt gjennom tapen som holdt pappesken lukket. Han la deretter kniven fra seg, og løftet klaffene til side. Hun snudde seg instinktivt vekk, og ville ikke se på innholdet. Hun husket fortsatt hvordan det hadde sett ut første gangen hun så det. Da hadde hun stirret vantro på innholdet, gispet og, med en vond klump i halsen, pakket det ned i igjen i esken og så tapet det hele igjen. Hun hadde ikke orket å forholde seg til innholdet etter det. 
Nå var tiden kommet, og hun måtte møte fortiden. Hun tvang seg til å følge med da han, etter litt romstrering, trakk opp en sylinderformet beholder fra esken. Det prikket for øynene hennes. Nå gjelder det, nå gjelder det, nå gjelder det. Mantraet gikk som en loop gjennom den tåkete hjernen hennes. Om bare han ser det jeg ser, tenkte hun, om han bare forstår situsjonen riktig... Tankene hennes fór gjennom hodet uten at hun fikk tid til å prosessere dem. Og før hun visste hva som kom til å skje videre stod han plutselig der med tapeten hennes, strukket ut mellom de sterke hendene sine. Han mønstret hullene som perforerte hele rullen, og sa med skråsikker røst: «Jepp. Du har rett. Dette er posten sin feil, og du vil få erstatning for hele beløpet. Denne tapetforsendelsen er ene og alene vårt ansvar. Du har hatt rett hele tiden, og vi skal selvsagt ordne opp i alt.» 
Hun sukket lettet ut og den anspente kroppen hennes slappet merkbart av. Hun tok postmannen resolutt i sine armer, senket han ned mot siden, lente seg deretter over han og med en bestemt mine ga hun sin favorittpostmann et stort smellkyss. Så løftet hun hodet og lo hjertelig.





(Se dette innlegget for forhistorien. Hahaha- som om noen gidder å lese noe mer her. Noensinne!)

mandag 18. april 2011

God påske!

NÅ er jeg klar for påske!

* Solen titter glimtvis frem, men jeg er optimist og tror det snart blir nydelige vær. Faktisk for evig og alltid, i all tenkelig fremtid!

* Påsketreet er pyntet (Jepp- det ble et tre i år. Ungene har fått bestemme, og de valgte å dra inn et helt tre...)

* Poirot var på tv i går. Det gjorde underverker for påskefølelsen min. Elsker Agatha Christie!! 

* Krimbøker er på plass. I år skal jeg prøve meg på Jo Nesbø sine Harry Hole bøker. Som jeg av en eller annen grunn ikke har villet lese tidligere... Men Pafrika anbefaler dem, så da er de gode!

* Sjokolade er allerede kjøpt inn, spist opp, og kjøpt inn igjen på nytt. Ah, et herlig liv..

* Påskebilder er tatt:




Det er så godt med alt som er gjort. Nå trenger jeg ikke stresse med å ta flere bilder denne påsken... Nå kan ungene leke alene ute i snøen (ved hytten) uten at jeg trenger å være med ut for å få noen "sunne" bilder av årets påske. Jeg viser bildet av mine 1kroners kyllinger, i en eng av ungarsk blåveis, istedet! Luurt. (Er nemlig veldig ferdig med snø nå!!)


Eplekart og Epleblomst storkoser seg ute. Påsken 2011


Importert blåveis- kun det beste for mine små..


Et yndig, lite barn. Som lurer på når det får slippe inn i hytten igjen..
(Dette bildet er med i Mandagstema hos Alt som er vakkert.)


De beste ønsker for påsken til alle som titter innom!!

fredag 15. april 2011

En fryktet utfordring..

Jeg har fått en utfordring fra hyggelige Ja(vel)net. Og jeg må bare innrømme, først som sist, at denne har jeg gruet meg litt til. Da jeg leste Janet sine gode svar på denne, tenkte jeg underveis at jeg jammen var glad det ikke var jeg som skulle stå for svarene. Alle spørsmålene fremstod som nærmest umulig å besvare. Så takk skal du faen meg ha, Janet!! Hehehe. Nei,jeg er glad for at du tenkte på meg. Nå er jeg nemlig klar for å ta tyrene ved hornene (som det så oppmuntrende heter), for det betyr at jeg kan utsette en enda mer fryktet aktivitet: Rydding av det beryktede bakrommet! Så virkelig; Tusen takk, Janet!! :)


Pølse eller hamburger?
Hamburger.


Gospel eller hardrock?
Ser dere? Dette er et umulig spørsmål.. Hva kan jeg si til dette? Pest eller kolera. Hvordan velge? 


Etter å ha lest litt om både pest og kolera på Wikipedia, har jeg kommet frem til at jeg foretrekker kolera. (Greit å vite slikt, lurt å ha preferansene klare i tilfelle man står ovenfor et reelt valg en gang..) Jeg velger meg altså kolera, men hvorvidt det representerer gospel eller hardrock, aner jeg ikke. Dermed er jeg  sørgelig lite nærmere et svar her...


Fox eller Nox?
Yes!! Denne kan jeg! Sitronsmak er godt til te, kaker og fisk, men lakris har den riktige snopesmaken. Dumt i grunn, for jeg skulle ønske at jeg likte Fox best. Da kunne jeg vært utrolig irriterende, og sagt "Fox for the foxy lady" hver gang jeg tok en bit. Selvsagt med overdrevet tilgjort britisk uttale! Men det er kanskje irriterende nok at jeg stjeler alle Noxene?


Carola eller Sissel?
Kolera. 


Harry Potter eller Twilight?
Jeg kan gi svaret med en gang, men jeg merker at jeg har fryktelig lyst å forklare bakgrunnen for valget mitt. Men en slik forklaring kan fort bli til en liten avhandling, for begge disse seriene betyr mye for meg (sammen med uendelig mange andre bøker..). Men svaret er nok at jeg foretrekker Harry Potter. Twilight var kjempegøy å lese og jeg storkoste meg i den verden. Men da jeg i maaange år har hatt en sterk dragning mot vampyr-litteratur, og har lest mye av den, merket jeg at jeg i etterkant rett og slett er litt flau over å ha likt disse bøkene. Tror det er for emo for meg. Ikke hjalp det stort at Pafrika, i hemmelighet, hengte opp en lapp på kontoret mitt, hvor det stod: Edward- I still luuuuuuv you!! En lapp som ble oppdaget, ikke av meg, men av sjefen min. Som spurte; Hvem er Edward? Jada, du!! Merket da en liten uvilje mot å redegjøre for det komplekse trekantdramaet Bella, Edward og Jacob... Hva skal man med fiender når man har slike venner!?


Så selv om jeg strengt tatt ikke er i den rette aldersmålgruppen til disse bokseriene, så vil jeg hevde at Harry Potter har bestått the test of time, og derfor er vinneren (av disse to). Åh, nå fikk jeg lyst å skrive masse om andre bøker også... Bøker er best- ingen protest!


Roser eller tulipaner?
Tulipaner


Tanga eller bestemorstruser?
Go, Grandma!!


Stockholm eller Købehavn?
Som en liten bjørn uten særlig stor forstand ville sagt det; Ja takk, begge deler!!


Dirty dancing eller Pretty Woman?
Det må bli Dirty Dancing. Selv om jeg oppdaget den lovlig sent. Jeg var nemlig så usedvanlig smart da jeg var ung (yngre) at jeg ikke gadd/ likte å se slike filmer (slike gøye filmer?). Men jeg ga meg til slutt, krøp til korset og lot meg rive med. Men hvis det først skal være dansing i film, så foretrekker jeg at hele besetningen hiver seg ut i det, og samtidig slår til med allsang: Gi meg Grease når som helst!!
Why, this car is Auto-matic. Its System-matic. Its Hyyydro-matic. Why, its Greased Lightning!


Skavlan eller Thomas og Harald?
Pest og kolera, takk. Jeg velger å heller lese mer om disse sykdommene, før jeg ser på disse programmene. Kanskje en rest fra min kloke ungdom, men dette er tre herrer som ikke gjør en ting for meg...


Til orientering; slik har jeg følt meg under hele utfordringen:




- og jeg føler at jeg derfor ikke kan stå til ansvar for noen av svarene som er gitt ovenfor..


Fra den fine bloggen From not to hot har jeg fått en fin award:




Tusen takk for den! For et fint bilde!! :) Mine svar på de spørsmål som kom med denne awarden er å finne i dette innlegget, som jeg nylig skrev. Siden en del av spørsmålene omhandlet sminke, og mine svar dermed stort sett bestod av den intelligente stavelsen hæ?, føler jeg at det er humant av meg å ikke repetere dem her.


Tilslutt skal utfordring og award reise videre på sin ferd her i Blogglandia, men jeg velger å gjøre en liten vri på det. Bare fordi jeg vil. Jeg har nemlig funnet en blogg som jeg er meget begeistret for. Godt mulig alle alt har oppdaget den, men jeg vil likevel anbefale samtlige til å gå inn på bloggen Norske Hemmeligheter


Jeg synes dette er et utrolig spennende prosjekt. Og jeg har tenkt å avsløre alle mine hemmeligheter der. Og kanskje skaffe meg noen nye, bare for å ha mer å dele..? Alt for kunsten!!!


Ha en nyydelig helg, alle sammen. Bruk den fornuftig; gjør noe dumt som du kan holde hemmelig, du også! 

onsdag 13. april 2011

Lyrikk-aften



Ode fra mitt hode

Sitter hjemme med lite å gjøre,
men det er håp i hengende snøre
Jeg hiver meg rundt i full fart
og føler meg med ett så smart.
Jeg kan jo bare tusle inn i mitt eget land
der jeg ikke blir forstyrret av hus og mann!
Heia Blogglandia, her er jeg!
-       Har du savnet meg?


Her er det virkelig fint å være
og med ett har jeg mye i gjære;
Jeg skal bake, strikke og sy
og pynte opp hele Bergen by
med fargesprakende Gerilja-sting
som ublygt roper ut de frekkeste ting.
Deretter skal jeg spraye, male og tegne
mine kreasjoner i gaten, i regnet.


Når jeg ikke klarer å lage mere,
skal jeg sette meg ned å filosofere
over vennskap, godhet og ærlighet
og det vakreste- som jo er kjærlighet
Skal jeg skrive disse tingene på et møbel,
som en emosjonell og  taggende pøbel?
Da blir det følelser overalt, og mye varme,
men det ligger også farlig nær det kvalme.


Nei, sukkersøte innslag fikser jeg på annet vis.
Da baker jeg muffins som roper; spis, spis!
Jeg trenger ikke overtales, og det er med glede
jeg villig ut i fristelsen lar meg lede
Jeg stilner da min sult og slukker min tørst
-selvsagt ikke uten å ha tatt bilder først.
(Det er nemlig regel nr. 1, har jeg lært,
alt må dokumenteres før det er fortært!)





Disse er faktisk vanvittig STORE!!


Så inspirert kan altså en blogger bli, av å endelig klare å lage gode OG fine muffins, at en stakkar tyr til nødrim... Alt sammen takket være kjøpet av en flott muffinsform, kjøpt på loppis, og Blogglandia som tillater slike skriverier... 

Ja, nå kan dere angre på at dere er så inkluderende og åpne!! 

fredag 8. april 2011

Skulk med stil

Eplekart var hjemme fra skolen en dag her i uken. Han hadde feber kvelden før, etterfulgt av en litt små-dårlig natt. Det kvalifiserer glatt til en hjemmedag her i huset. Men få minutter etter at gutten var ute av sengen den dagen, var det tydelig å se at formen hans hadde kommet seg betraktelig. Noe av grunnen til hans raskt stigende bedringskurve kan nok spores tilbake til det faktum at han, som det flotte B-mennesket han er, sov til klokken 10:30. Og hvis barn sover, sover også mor! (Gammelt jungelord, men kun gyldig om morningene). Hjemmets to eminente B-mennesker fikk altså en meeeget god start på hjemmedagen sin!


Men, etter en kort stund ble vi begge rastløse. Ikke kunne vi gå ut å finne på noe, det er strengt forbudt på en hjemmedag, og ikke fant vi på noe spennende hjemme. Jeg foreslo optimistisk at vi kunne rydde litt, men den leirduen ble raskt skutt ned. (Takk og pris!) Kanskje vi kunne bake noe? PANG- forslaget mitt ble splintret i et utall biter, og falt så rett ned. Hm? Tegne da? Nok et PANG, etterfulgt av en småhånlig latter, var svaret jeg fikk. Åh, pokkers 10-åringer, så beleven og verdensvante med ett. Mine hjemmesysler var overhodet ikke korrigert for dagens aktuelle målgruppe. Eplekart mumlet noe om å spille data, som nok var grunnen til at alle andre forslag bleknet. Kanskje WOW, kanskje? (World Of Warcraft er for tiden det beste verden har å by på, kronen på hele skaperverket, visstnok.. )Ha, mor sin tur til å skyte ned et forslag: "Glem det, ingen dataspill. Du skal være med meg, og du skal kjede deg. Sånn er det å være syk!"


Overraskende nok, for oss begge, endte vi tilslutt opp foran symaskinen. For å lage puter! Så med god hjelp av Randi sin eminente pute DIY og Eplekart sin erfaring, har det nå kommet på plass to hjemmesydde puter i sofaen. For en begivenhet!(Herre, jeg har mye å takke det norske skolevesen for... Gutten kunne altså dette fra før, han hadde allerede sydd pute på skolen!) 


Flinke gutten min- hadde allerede sydd seg en pute.  Kuul!


Eplekart likte forsåvidt å sy, men holdt ikke ut like lenge som sin mor. Og i etterpåklokskapens lys var det nok i grunn like greit at han forlot kjøkkenet, for bannskapen der intensivertes etterhvert som arbeidet skred frem... Det gikk overraskende lett og greit å lage disse putetrekkene, så hvorfor så mye bannskap, Eple? Ved ettertanke tror jeg at det rett og slett bare føles naturlig for meg å banne i en slik situasjon, og at jeg etterhvert har lært meg å leve godt med denne håndarbeids-afasien min. Gi meg en strikkepinne eller en stoffbit, og jeg lirer av meg gloser som en nordnorsk sjømann på landlov! Så mens jeg satt på kjøkkenet og tilkalte mørkere makter, og forsaket alt det som er godt i denne verden, og den neste, satt gutten i stuen foran skjermen. Et laangt tryggere sted. Etter hans flotte innsats på putefronten fikk han innvilget en film (Ha- som om dagen ikke hadde inneholdt en DVD uansett hvordan den hadde utartet seg! Men det er viktig å opprettholde en illusjon om at man må gjøre seg fortjent til slike ting... I hvertfall for egen oppdrager-selvfølelses skyld) 



Veldig fornøyd med putene, og  ville selvsagt ta nærbilde av dem, få frem sømmene og slikt..
Men katten var så staselig at han måtte komme med på bildet også.  Forresten stresser disse putene
 meg nå- da jeg føler at jeg konstant har ugleøyner rettet mot meg, med
intense blikk som følger meg over alt..   En utilsiktet effekt.


Filmen, som vi begge endte opp med å se, var gode, gamle "Skulk med stil". Der satt vi altså, med hver vår fine pute i ryggen, og så hvordan en hjemmedag kunne ha foregått. Om vi bare hadde lagt listen litt høyere!


Denne fyren vet å lage fest av hverdag, men det gjør pokker
ta meg også Eplekart!! Vi hadde en fiiin dag sammen, alle
 tre; Eple, Eplekart og Ferris...


Og nå er det plutselig allerede snart helg. Hurra!! Fin helg til alle!

-Ellers må jeg også bare få si hjertelig velkommen til nye følgere og tusen takk for flotte kommentarer jeg har fått- jeg blir så glad  :)

onsdag 6. april 2011

Tid for kupp?

Nå er loppe-sesongen godt i gang! I helgen var jeg på full loppemarkedbonanza sammen med Pafrika. Det var kjempegøy!! Vi åpnet sterkt, og fikk rasket med oss mye på de første stedene, før vi etterhvert ble litt blaserte, og roet oss noe...


Men allerede før helgens vårslepp av loppemarkeder har jeg hatt hellet med meg. Jeg har nemlig sikret meg noen små skatter på ulike bruktbutikker den siste tiden. Ikke de store funnene riktignok, men små gleder likevel. Av en eller annen håpløs naiv grunn tror jeg at alltid at jeg skal gjøre vanvittige kupp når jeg går på loppisser. Jeg innbiller meg at en stabel av Cathrineholm-skåler i alle regnbuens farger venter på meg, eller at jeg skal finne en kartong full av IRA-bokser til en billig penge. Det jo mulig, er det ikke? Andre gjør jo det til stadighet, har jeg inntrykk av. Det er nok denne utopiske innstillingen min som er årsaken til at jeg fortsatt tråler loppemarkeder. Det, og kakene og vaflene selvfølgelig.. (Tror jeg vanligvis bruker mer penger i de provisoriske caféene enn på selve loppehandelen). Jepp, jeg liker fortsatt loppemarked!


Men her om dagen fikk jeg en litt lei følelse da jeg var på Fretex. Uansett hva jeg sier til meg selv om at det er gjenbruk og bærekraftig handel, så er det fortsatt "bare" handel og forbruk. Og jeg følte meg rett og slett litt småkjip der jeg gikk å snoket i butikkhyllene. Og jeg tenkte at nå må det være nok. Jeg må slutte å kjøpe dill og dall, og heller komme meg ut i naturen. Eller noe annet sunt og flott. Men ute høljet det ned, og jeg hadde virkelig ikke særlig lyst å bestige et fjell akkurat da. Men jeg hadde ikke lyst å kjøpe noe heller. Jeg ble derfor stående litt ubesluttsom inne i Fretexlokalet mens jeg tenkte at nå, nå, er det på tide å gjøre noen valg. Mens jeg stod der registrerte jeg distré en grønn dings oppe på en hylle. Jeg strakk meg halvhjertet etter den, og kvapp litt da jeg plutselig så hva jeg stod med i hånden:


Tid for Eple? Epletid? Tiden ute for Eple? Tiden går, Eple består?


Der stod jeg altså med en epleklokke i hånden, og jeg oppfattet det naturligvis som et tegn. (Alltid mye gøyere med tegn enn med tilfeldigheter!) Men uavhengig av min glede over å motta et tegn, ble det umulig for meg å finne ut hvordan dette skulle tolkes. Jeg fant ut at det beste selvsagt ville være å kjøpe tegnet, slik at jeg virkelig kunne sette av tid til tolkningen av det. Dermed var kjøpevegringen min over. For denne gang. Men jeg vet at den kommer tilbake, det gjør den alltid. Derfor har jeg tenkt å holde meg borte fra handelstanden en god stund nå, og heller være fornøyd med de tingene jeg allerede har fått i hus. For det er blitt noen små bruktkjøp siste tiden:


Jeg har kjøpt en stor mappekoffert-sak som jeg ga til Eplekjekk. Perfekt til
oppbevaring av hans gamle sjøkart. Fornuftig!!


Kjempesøte Figgjo kuvert skåler... 


....som jeg kan bruke som små båter når jeg leker med kart..?  Fornuftig!


Alltid lurt med en skål, eller ti. Fornuftig!

Fiine lampen. Som Pafrika også ville ha. Jeg vant! Fornuftig!

Gammel, fin kopp. Litt herpet, men billig. 5 kroner. Fornuftig!!


Dette var et utvalg av den siste tidens loppe- og bruktmarkedkjøp, og jeg føler at det holder for en stund fremover. Ønsker alle som er innom en fin dag, kanskje med minimalt forbruk.. ?

søndag 3. april 2011

Fargeklatt

Jeg fikk plutselig behov for å ha litt farger rundt meg. Stuen vår er blitt fin og grå, men kanskje litt for grå? Vi har ennå ikke kommet så langt som å få bilder opp på veggene igjen, etter at vi tapetserte og malte dem, og det merkes. Veggene er nå nakne, da det plutselig har blitt så vanskelig å lage huller/ merker i dem. Vi har jo nettopp brukt så mye tid og energi på å sparkle og pusse dem at det nærmest fremstår som naturstridig å smelle inn en spiker eller skru i en skrue nå. (Denne følelsen henger kanskje også sammen med at jeg allerede, ufrivillig, har en hel rull med perforert tapet liggende, men jeg skal ikke åpne "that can of worms" nå)


Men jeg har et bilde som jeg virkelig elsker, og som jeg er veldig utålmodig etter å få hengt opp. Det er et bilde som alltid gjør meg glad. Nå ligger det i et papphylster og vansmekter, men jeg tar det ut og frem ca 4 ganger om dagen- bare for å se og le. Jeg kjøpte bildet for en god del måneder siden, men har ennå ikke klart å kjøpe ramme til det. Men snart! For bare se hvor fantastisk bra det er:


Fotograf: Mike Stimpson (Balakov).  Bildet er kjøpt på DeviantArt.com


Jepp- jeg må le! Digger dette bildet. Det er litt på samme måten jeg har det når jeg strikker. Jeg er en smug-strikker. (Ikke her på bloggen, riktignok- her er jeg mer en hysterisk-rope-det-ut-fra-høyeste-fjelltopp-strikker!) Nå skal dette bildet på veggen- uansett hvor galt det føles å lage huller i tapeten. 


Men selv med dette kunstverket på plass vil stuen fortsatt være litt for grå... Jeg bestemte meg derfor her om dagen for å male veggen bak vedovnen. Jeg har til nå vært en sterk tilhenger av hvite murvegger, men siden jeg ikke lenger, selv med den beste velvilje, kunne innbille meg at denne veggen fortsatt fremstod som uskyldsren hvit, var det like godt å la det stå til. Murvegg før malingsinnfall:





Ca 28 minutter senere:






Fargevalget er sterkt påvirket av Star Wars fotografiet da jeg håpet på å finne en farge som lignet garn-nøstet til den tapre strikkeklonen. Jeg innrømmer at jeg hadde store forhåpninger til denne idéen, men jeg vet ikke... det stemmer liksom ikke heeelt:



Hadde tenkt å la det forbli ubemerket, men det lar seg visst
ikke gjøre: Jeg har laget blomstene selv. Av silkepapir. I know!!
(Jeg fant en lett beskrivelse på YouTube.)


Kanskje jeg er så konservativ at det er vanskelig for meg å oppgi min sterke murvegger-skal-være-hvite tro? Eller kanskje jeg ikke har funnet riktig farge ennå? Jeg er i hvert fall ikke helt overbevist om at dette ble riktig. Men det som uansett var kjekt med dette prosjektet, var at det gikk utrolig kjapt fra tanke til handling og til endelig resultat. Og resultatet gjør virkelig mye ut av seg. Akkurat slike prosjekter jeg liker! Jeg tenker at jeg skal ha det slik en stund nå, for å se om fargen vokser på meg etterhvert... Det er jo mulig? Og hvis ikke det skjer, så er det jo kjapt og greit å endre farge igjen. 






Nå gjenstår det bare å se om det går like greit å få kjøpt den rammen jeg trenger... Se, det er en helt annen sak! Kanskje det ender med at jeg tvinger et Eplebarn til å stå og holde bildet opp for mor...