torsdag 20. januar 2011

Forhekset av månen

I går kveld var månen fantastisk! Vakker fullmåne på vinterblek nattehimmel. Jeg liker månen. Jeg liker mange ting, men i går kveld var det månen som opptok meg. 


Da min 10 år gamle sønn var liten var han veldig opptatt av månen. Det var et av de første ordene han lærte å si. Måne. Måne. Om igjen og om igjen. Over sprinkelsengen hans hang vi derfor opp en plakat av månen. Og hver natt måtte vi si høytidlig god natt til månen. Dette god-natt-ritualet involverte alltid plakatmånen, men ofte også den ekte månen. Da stod vi i stuevinduet og speidet mot himmelen, i håp om klarvær og et glimt av herligheten. La luna. På fine og klare vinterkvelder hendte det at vi kledde godt på oss og la oss ut i den myke snøen, bare for å se på månen sammen. Da bare lå vi der helt stille, tett sammen. Så tett at pusten vår utgjorde en enkelt frostsky, som sakte virvlet opp mot nattehimmelen. Opp, opp! Vår pust og våre åndedrag, på vei mot stjernene og helt frem til månen!


Foto: Nasa/Wikipedia

Disse minnene fra Eplekart sin barndom kom strømmende tilbake da jeg lot meg forhekse av månen i går. Seint på kvelden gikk jeg derfor ut på gaten, hvor jeg så satte meg ned på nærmeste benk. Fullstendig moonstruck. I selskap med månen begynte også andre minner å titte frem. Månen fikk meg til å tenke på fine ting og rare ting. Som liten trodde jeg at månen fulgte meg, hvor enn jeg gikk, at den på en måte var spesielt opptatt av å lyse opp min sti. Når vi kjørte bil om kvelden, satt jeg og så ut bilvinduet- og der var månen! Hele tiden. Uansett hvor vi kjørte, og hvor lenge, så fulgte den trofast etter. Det var fint å ha sin egen måne.

Jeg husket også at jeg på sene kvelder i min ungdom, på vei hjem fra byen, kunne sende noen blikk mot månen. Da fant ofte DumDum Boys´ treffende ord gjenklang i meg: Månen den er stor og rund. Både den og jeg er full!

Etterhvert er det jo et utall opplevelser, minner og assosiasjoner som kan knyttes til mange ting. I går kveld følte jeg altså slektskap med månen, mens andre ganger er det andre ting som setter store tankeprosesser i gang. Det er så veldig mye som kan trigge fantasien og hukommelsen, det er så mye jeg føler betyr noe spesielt. Små ord som marihøne, indianer, elefant, morild, alv, ekorn, vampyr, jordbær og Aragon kan utløse de villeste historier. Andre ganger er det stemninger eller lyset, eller en spesiell lukt, som fungerer som utløsermekanisme. Og atter andre ganger er det ikke noen ting som får igang fantasien. Da er jeg fantasiløs, men målrettet, og alt er hverdag og realisme.

Men ord er fint. Jeg liker ord. Tenk på alle gode, magiske og skumle ting som kan knyttes til månen; skilpaddemåne, månesyk, månetoppen, månelyst, månefeber(oj- varulver og shapeshifters!), månestein, månesigd og Månestråle. Vakre, gode og tøffe Månestråle!

Apropos fine ting: jeg er genuint takknemlig og glad for alle gode kommentarer jeg har fått. Tusen takk! Blogglandia, og den gode stemningen her, overrumpler meg fullstendig. 

Jeg er månebedotten!!

16 kommentarer:

KROnPRINSESSENE sa...

Så spennende, fint og engasjerende innlegg om månen :) Lot meg rive med i innlegget ditt jeg...
Husker jeg hadde et sitat på russekortet mitt om månen!
Herlig med ting, ord, bilder som vekker minner.
Fin dag videre til deg -får håpe på måneskinn i kveld også :)
Klem May Helen

rockefår sa...

Ja, jeg la merke til en stor og flott måne igår da jeg hadde kjørt min sønn i bursdagsselskap. Minstejenta satt i setet sitt og så også den flotte månen, men observasjonen og refleksjonen vår stoppet når jentungen spurte om månen hadde øyne og munn. Jeg var tydeligvis midt i hverdagslivet og svarte tørt, "nei, ikke egentlig, men det er store fjell på månen som kan se ut som øyne og munn her fra jorden". Svaret var godtatt og vi gikk for å handle mat... Så kjedelig var vår refleksjon rundt den flotte månen igår. Etter å ha lest ditt innlegg, angrer jeg litt på at vi ikke stoppet opp og så litt mer på den. Barn er jo naturlig fascinert av månen, trur jeg...

Dagny sa...

Så fine minner å ta med seg, blir moro for han også å ta med seg videre i livet :)
Jeg er også veldig opptatt av månen og derfor har min sønn Måne(skrives Máni) som andre fornavn. Det bestemte vi oss for når jeg ble gravid, at hvis vi fikk gutt så skulle han ha det navnet som andre fornavn :) Helt siden han var bitteliten har vi snakket om månen og han er naturligvis veldig opptatt av den. Da han var mindre pleide han å peke på månen og si "Mamma, der er meg!!" :)
Mammaen min mente det ville vært fint om dattra vår fikk navnet Sol, men jeg syntes det ble litt for Hotel Cæsar aktig ;) hehe Så da ble det Lilja i steden for :)
Ha en fin dag :)

hege sa...

Månen er fengslende greier. Både jeg og StoreLillebror ulte skikkelig mot fullmånen i går! Herlig befriende!

Jeg lar meg også fengsle og inspirere av ulike (og av og til merkelige) ord, smaker, dufter og gjenstander;-)) Tror nok at du og jeg har mange av de samme fascinasjonene, ja, og Månen, Harry Potter, Ringenes Herre og Mr Darcy er nok bare noen av dem... Spennende å følge deg videre og se hva mer som dukker opp.. Morsomt nok blir jeg alltid LUNA (morsom link...) Lovegood på alle testene jeg tar av typen Hvem-er-du-i-Harry-Potter. Det er nok bare et bevis på at alt faktisk henger sammen.

Jepp!

Ha en deilig dag med frostrim på;-))

gult hus i svingen sa...

så vakkert skrevet:) Jeg kan også få flashbacks av lukter, bilder, situasjoner og ord:) Og månen er jo alltid med oss, hva hadde vel jorda vært uten månen....
Torsdagsklem fra Trine:)

Mims sa...

Hei, så nydelig du skriver. Takk for at du deler minnene dine med oss. Du, jeg er sikker på at månen lyser opp akkurat for deg :)

Så mange fine ord (men skillpaddemåne, hva er det??), syns "smultron" er et hærlig ord. Kanskje fordi jeg bor så nærme grensa til Sverige :)

Ha en fin dag, lille Eple :)

Lille w sa...

Jeg liker også ord. Spesielt når de er ført i pennen av deg.

Dessuten liker jeg månen jeg også. Da jeg kjørte hjem fra jobb i går lå den der plutselig foran meg. Enorm og lysende og trill rund. Jeg reagerte med et høyt og rungende Ååååå for meg selv noe jeg moret meg stort med etterpå. Det var jo tross alt bare meg i bilen.

Månen får meg til å smile, til å forundres over hvor vakker jorden er når den gjør som den selv vil, og den får meg til å føle meg bitteliten men ikke ubetydelig.

Hurra får månen, og hurra for deg som skriver så vakkert om den!

:)

hege sa...

Jeg glemte jo rent å legge inn oppskriften på skjerfet til deg! Absolutt ikke komplisert, så jeg er rimelig sikker på at du kan klare å strikke deg til heltestatus med dette prosjektet;-))

Skjerfet er strikket på rundpinne, så det blir varmt og godt. Jeg bruker ca str 5 - men det blir kanskje alt etter garntype (Viking Fritidsgarn ble det på meg fordi det er billig og fordi de hadde de rette fargene). Man legger opp enten 55 masker eller 70, og så strikker man glattstrikk i stripemønster (19 omganger av hver farge) til man er fornøyd med lengden. Det skal dusker i endene, men det skal jeg heller komme tilbake til etter hvert;-))

Give it a go!

Pafrika Og Belkini sa...

Hm, blir det skjerfstrikking nå altså? Det minner meg på at det er min tur til å ha syklubb... jeg er en slapp syklubbiniativtaker, og skal prøve (prøve!) å skjerpe meg. Sjalet høres fint ut, dog ikke så fort unnagjort som en kjøkkenklut da. For meg er det kvantitet som teller for tiden, i minst mulig størrelse. Nett som hekleteppet mitt..

Månen var særdeles fin i går ja, og en passende stemnngsskaper på vei mot kinoen og Harry Potter land. Den var ikke så verst synes jeg, mindre pubertal sutring enn jeg hadde fryktet og forventet.

Fine ord om månen, og om ungdommelig drukkenskap! Den er veldig fin den sangen, jeg hadde rent glemt den. Blir nok ikke så poetisk som deg når jeg ser månen. Tenker mest varulver, ødelagt som jeg er av enorme mengder fantasylitteratur.

Og til andre som lurer på hva skilpaddemåne er - fine boken av Alice Hoffman! Eller? Har du skilpaddemåner jeg ikke vet om, kanskje?! ;)

Shy B sa...

Å sjå på fullmånen frå hytta vår, der det er totalt fritt for anna lys, er ein fantastisk oppleving.
Melder meg inn i måneklubben, eg også ;)

idyll sa...

Utrolig fin resonnering rundt en slik en vakker ting!!! Jeg må nok si at månen, spesielt fullmånen fascinerer meg... Men min tilstand er litt mer varulvaktig.. Sover urolig og våkner opp og stirrer inn i månens øyne.... Urovekkende følelse men også litt tilfredsstillende:) Ha ein fin kveld

Nina B. sa...

Hei og takk for koselig hilsen inne hos meg ☺
Herlig lesing både over og under her.
Solfest hjemme - helt herlig!
Jeg har en mann som er over middels interessert i livet "der ute", så måner og ufoer osv har jeg hørt litt om ;) Mannen i månen er fin!

Ønsker deg en finfin helg!
NinaB.

skjerstad sa...

Nydelig skrevet om månen :) Jeg sitter nå og nynner på månemannen ( vamp ) .Har alltid likt å se på månen jeg også . På stua har vi en kikkert stående på stativ, og er det fullmåne MÅ jeg se på den !:) Den er jo forskjellig for hver gang jo ;)
Takk for at du delte tankene om månen med meg :)
Ønsker deg en fin helg :)
Klem fra Janne

katrine sa...

så flotte barn du har :) Herlige innlegg om solfest og månetanker.
Gleder meg til veslefrøkna min blir så stor at vi kan ha sommerfester gjennom hele vinteren.

Ønsker deg en strålende helg!

Namaste (jeo74) sa...

Eg fekk mange tanker og uhyre lang kommentar kunne detta blitt...
Så datt alt ut når eg såg Månestråle.
Månestråle, min barndoms heltinne...
Eg var oppslukt i alt som hadde med indianere å gjørr og i går fant eg 4 gamle indianerbøker på bruktbutikk.

Trym var merkelig nok ikkje overbevist om at detta kom te å bli den mest fantastiske lesing ever... Ska nok klara å overbevisa han eg. Me må barra bli ferdige med Narnia fysst. Jadda, me lese fortsatt om kveldane, men ikkje sei det te nåken. Han lure på om han kanskje e blitt for stor te at mammen lese for han :o)

Takk igjen te deg...

Huldra sa...

Mmm.. Denne gjorde meg god og varm, og fikk frem månebarnet i meg også. Sangen sang jeg faktisk som en av nattasangene til sønnen min. Fin til både rangletur, og sovne til den. :)

Tusen takk for god stemning og gode ord! :)