søndag 23. januar 2011

Narsissistiske Eple

Okei, det er kanskje litt drøyt å kalle meg selv narsissistisk, men selvopptatt, det kan jeg nok være til tider. Og etter at jeg begynte å blogge føles det som om det plutselig finnes mer ting som omhandler meg, siden jeg ubevisst har begynt å sette et likhetstegn mellom meg og epleting.. Jeg vet at det er absurd, men etter å ha kalt meg selv, og blitt kalt Eple, en stund, så føler jeg et symbolsk slektskap med denne frukten. Og når jeg nå stadig kommer over ting som er dekoret med epler, eller er utformet som epler eller omhandler epler, så blir jeg umiddelbart sjarmert og rørt. "Åh, tenk så hyggelig at denne designeren tenkte på oss to, Eple og eple, når dette produktet ble skapt!" 


Jeg lurer på om dette bare gjelder meg? Eller er det slik at dere plutselig nå ser gaseller, mimser, pafrikaer, giraffer, huldrer og namastehilsner overalt? For jeg synes virkelig at jeg blir overfalt av eple-effekter hvor enn jeg snur meg. I går fant jeg til og med en plakat som illustrere hvordan jeg ønsker at bloggen min skal fremstå:


Fin, hva? "Kom inn til Eple og sleng deg ned på benken i skyggen av de frukttunge grenene..
Og bare slapp helt av! 
 (Plakaten er laget av Bjørn Richter for Norges Miljøvern Forbund) 


Ellers så innebærer jo selv den minste lille tur på nærbutikken en nær utømmelig kilde til oppmerksomhet og (selv)ros. "Jeg" er jo utstilt overalt:


,,,det faktum at "jeg" også er til salg for en relativt billig penge har jeg
 ikke reflektert stort over..


Eple og edikk? Jepp, det er tidvis en helt korrekt fremstilling av min person!


Og det dukker stadig opp flere dingser jeg føler jeg burde være i besittelse av:


Var litt vanskelig å ikke kjøpe denne... Den hørte liksom til hos meg!
Men jeg sa tappert farvel, og forlot den i butikken ( etter å ha tatt bilder og
fremstått som en tulling, selvsagt)


Og ikke minst ble jeg begeistret da jeg oppdaget denne vesle eplerakkeren:
Et eple på svelen min!!  Kan det bli klarere? Kom igjen, dette betyr noe!!


Det merkelige er at selv om jeg tydeligvis kan se epleting hvor som helst, likevel ikke oppdaget det faktiske, ekte og naturskapte eplet som har hengt utenfor kjøkkenvinduet mitt i laaang tid. Jeg så det jo selvsagt da jeg hengte det ut til småfuglene før jul, men etter det har det vært borte fra synsfeltet mitt. Siden da har eplet forfalt, kraftig. En betydelig del av frukten har nemlig forblitt urørt av små nebb, men dessverre ikke av unevnelige mikrober. Riktignok har det vært kaldt denne vinteren, men vi snakker tross alt ikke om en ny istid, med kulde som er i stand til å overgå Moder Jords opprydningsprosess: forråtnelsen(Som den godhjertede personen jeg, tross alt er, har jeg valgt å la være å både ta og vise bilder av "maten" jeg har tilbudt småfuglene i årets hardeste måned). Eple har altså kost seg over den økende oppmerksomheten hun innbiller seg at hun er blitt tildelt, mens huset hennes har vært dekorert med rotten frukt. Vakkert! 


Hobby-antropologen i meg begynte straks å analyserer et potensielt rituelt aspekt her; ved å henge opp et råtten eple, til skrekk og advarsel, kan Eple signalisere overfor andre bloggere om at her går grensen mellom privatlivets sfære og den offentlige sfæren.. Etter at denne tv-kommentatorlignende stemmen, bekymringsfullt nok, fór gjennom hjernen min, forstod jeg at det var på tide å ta et oppgjør med mine forvridde epletanker. "Alle ting med epler på, "lever" et selvstendig liv, og har ingenting med meg og mitt å gjøre. Ja, jeg kan like dem litt ekstra godt, men det er ikke noe relasjon utover det!", sier jeg nå til meg selv. 


Jeg føler at jeg etterhvert har fått et avbalansert og greit forhold til epleting igjen, men jeg tror at alle vil forstå hvorfor jeg fikk frysninger på ryggen da jeg mottok følgende gave her om dagen:


Kanskje ikke så lett å lese, men grusomt nok står det: "Moster Huldas
Äppelskalare
. Originalet." En EPLESKRELLER!! *Grøss*


Dette tortur-redskapet fikk jeg av min far. Min egen far!!?


Og min sønn stoooorkoser seg med å ta dette fryktelige
redskapet i bruk! Nynner, gjør han og..

 -Jeg tror jeg må legge med nedpå litt...Ha en fin søndag der ute, alle sammen :-)


29 kommentarer:

Namaste (jeo74) sa...

Takk for ein god latter :o)
Det e så vanskelig å kommentera hos deg syns eg, for alt en prøve å skriva blir liksom så puslete te sammenligning.
Du burde rett og slett skriva bok...

Namaste e jo ein hilsen som e møkje brukt og einkvar yoga time avsluttes visst med det. (At eg ikkje kan huska det fra min ca 5 mnd yoga karriære for et par år si e meg totalt uforståelig...) Eg kjenne imidlertid som deg, merkelig nok, ein liten et eller aent når eg ser "Namaste" brukt i forskjellige sammenhenger. Eg tenke på Huldra når sånne tema komme opp. Definitivt Gasellene. Pafrika slår meg te tider når eg ser ein paprika. Mims, vel Mims barra smile eg av, for hu virka så harlige. Kvar gong eg ser eplemønster på stoff og papir så tenke eg på deg.
Som feks når det blei eple-eske te deg :o)

Men at du kan klara å skriva så sjølsentrert uten å virka sjølsentrert... Du imponere meg stadig snuppa, rett og slett!
Kvart innlegg du publisere gir meg rett og slett nåken lyse minutter uansett kor svart alt aent evt måtte værr, så takk...

skjerstad sa...

He he :) Du er som besatt av epler ! Stakkar deg som fikk en epleskreller i gave ;) Vi hadde en slik på jobb , den ble aldri brukt. Den bare sto der som et ..ja torturredskap. Pussig det med svelen, SØTT :)

Ønsker deg en fin uke
Klem fra Janne

Shy B sa...

Hehe! Eg skulle ha hekla deg ei mobillomme med apple motiv på ;))

Pia sa...

Ha ha...og etterhvert som du blogger mer og mer, blir det vel bare verre! Du er og blir Eple for oss andre.
Hilsen Pia:)

Namaste (jeo74) sa...

Hei igjen snupps!
Hvis du mot formodning ikkje heilt sku tru på skamrosen min, så kan du ta turen innom meg ;o)

Lille w sa...

Tror sjelden jeg har likt epler bedre enn akkurat nå:) Herlig!

Skrekk o Gru sa...

Ha-ha. Jeg har det litt på samme måte når jeg hører Skrekk & Gru. Nesten så jeg må svare på tiltale :)

Elisabeth, innerst i veien sa...

He he, epler har gått til hodet på deg. Det torturredskapet var skummelt, da.

Pafrika Og Belkini sa...

Eple i svele, hvis ikkje DET e et tegn, så e ingenting et tegn! Og nei, det er ikke bare deg, jeg også assosierer til deg hver gang jeg ser noe eplerelatert. Det er som om du er blitt mer eple enn epler, på en måte. Men vanlige epler er jeg igrunnen litt likegyldig til, og du er jo så veldig mye gøyere på alle måter en et (en?) ussel Pink Lady, for eksempel. Ops, nå assosierte jeg plutselig videre til Abbey Road. Det går unna i kveld! Note to self er å være forsiktig med såpestykker i dusjen. Nå skal jeg ta meg en belgisk trøffel før jeg avslutter dagen - de blir bare bedre og bedre, men det vet du jo. Takk skal du ha!

gult hus i svingen sa...

føler ikke noe spesielt når jeg ser et gult hus jeg, asså:) Men Eple blir jo noe annet da, og når du tilogmed ser eple i svela, ja da......
Ikke bry deg om gaven fra faren din du, kanskje han rett og slett har humor mannen:)?

Klem fra Trine:)

Lekenhverdag.com sa...

Morsomt innlegg du har laget:-) Jeg synes ofte at dersom jeg får dilla på noe eller sier til de rundt meg at jeg f.eks liker puter så får man puter av alle ved enhver anledning. Det samme gjelder barna mine. Om jeg sier at de liker figustrikker så kommer det fra alle kanter. Nå har vi hundrevis av figustrikker........ Og det gjelder hva som helst. Du kommer nok til å være familiens og venners eple fremover !

Gry:)

Janet sa...

Haha. Herlig. Jeg syns da du bør ha et bilde av et eple på profilen din i det minste. Men den er jo litt kul den spøkelseskladden også.

rockefår sa...

Du kan jo få sagt det, morsomt innlegg! Eple i svele, den er jo vanskelig å forklare uten å mystifisere!

Jeg har ikke så mange assosiasjoner til Rockefår, det er ikke noe som dukker så ofte opp. Men ja, jeg tenker litt på bloggen din når jeg ser på alle de fine stoffene mine med epler på.
Epler er en fin figur og noen smaker jo også godt. Du har et "navn" som kan assosieres ofte.

Og det er vel strengt tatt ikke farlig om du føler et sterkere og sterkere slektskap til eple-ting. Du er tydeligvis langt ifra helt "grønnsak". Men det eneste er vel at det ikke er spesielt sunt å få "eple-fasong"...

Mia Merethe sa...

morsomt innlegg!! fant bloggen din via via, toppers blogg!! legger meg til som følger, for hva du kommer til å skrive om i fremtiden vil jeg ikke gå glipp av :o)

tøft med å få eple på svela si.... hehe

ha en topp dag videre!!

klem fra Mia.

Lillis verden sa...

He he he!!!

Man kan vel kanskje si det sånn at du har en liten eplefetisje?

Fantastisk funnet på å kjøpe deg en epleskreller, by the way!!
Hvordan kommer man på å kjøpe noe sånt?

Namaste (jeo74) sa...

Nå blei eg vel glad for at du blei glad ska du veta :o) Mest av alt trur eg nok eg gjorde andre glad ved å gjørr de oppmerksom på den fantastiske bloggen din!
You Queen of fucking Everything!

Trur du tåle å evt bli litt innbilsk og eg ;o)

katrine sa...

hihi - er ikke så veldig godt tegn når verden snakker til deg gjennom symbol og bilder... Må støtte namaste`s skryteinnlegg. Blir alltid like glad når du har skrevet nytt bloggeinnlegg :)

Pafrika Og Belkini sa...

Snaisen heading, frk Eple! Og god, god tur i morgen! :)

Namaste (jeo74) sa...

Kulaste header ever!!!

Hørres forresten ut som perfekt ordvalg på det broderiet :o)
Hadde nå vore kjekt om du hadde vist fram nåken av dei geriljabroderiene du allerede har lagt da!

Bråkmakergata sa...

Tidenes header!!! Love it!!! :D

Susi sa...

Måtte jo titte innom Eple-bloggen siden du har fått så mye skryt av Namaste!! :D

Kor utrulig hærlige ting du skriv, smile til det meste, superfin å lese til mårrakaffen :D

x x x Susi

Tuppelure sa...

Grattis med dritkul header! `:O)

Andregasellen sa...

He he he, vet ikke hvordan jeg hadde tolket den gaven nei.Jeg føler et slags slektskap til deg jeg, for her i heimen har jeg vært Epletræ lenge før jeg ble Gaselle.Hadde jeg startet blogg alene så hadde jeg nok kalt den Epletræ.Det er Admiralen som synes at jeg er et epletre, og han er trønder.Derav Æ-en på slutten altså.
Fin dag til Eple hilsen Epletregasellen!

annehaa sa...

Hei. Har akkurat oppdaget bloggen din, og lest meg litt bakover. Kjempefin heading du har laget;) Blir morro å følge deg fremover, jeg er nemlig litt sånn som du beskriver spøkelseskladden, leser masse blogger hver dag, og føler at jeg "kjenner" mange, men legger ikke igjen noen "spor", he,he... men det er en skikkelig trivelig lesestund uansett;) Mange hilsner fra Anne.

Med et lekent sinn / With a playful mind sa...

Beste headeren, jeg er imponert! Ahh, herlig å se! JA jeg er heelt enig med deg, nå ser jeg "blogge"navn overalt. Her om dagen la jeg merke til at både shampooen OG balsamen min er laget av "NAmaste", ikke visste jeg at hun er hårproduktprodusent også?! ;D Og giraffer av alle slag får meg til å tenke på giraffmamma. Eple dukker stadig opp, særlig eplejuicen frå hardanger er ofte gjest i vårt hus. For å ikke snakke om Gasellene hvergang jeg går forbi..gaseller i en el annen form!.. Venter fortsatt på noe med Mumsi eller Med et lekent sinn, på seg... humph.. jeg vil også kjenne "meg" igjen!!

Tevanga sa...

Jeg gir meg ende over. Headeren må jo være tidenes beste. For å ikke snakke om innlegget! Nummeret før jeg printer bloggen din ut og deler den ut til alle som måtte komme på besøk!

Herlig!!

Huldra sa...

Epleskrelleren er en billedlig form for hva man gjør med sjelen når man legger den ut til betraktning via feks. bloggen.. Moahaha! :P

Du er bare helt herlig! Nå er ikke huldra så lett synlig i hverdagen for min del, så selvopptattheten glimrer litt med sitt fravær i form av butikkartikler, men jeg synes hun burde vist seg litt mer i feks. et stekt egg- eller no`sånt. Det er jo bare et realt tegn det der! ..men hvordan tolke? Hmm.. Ellers var jeg huldra før vi flyttet til hulderkommunen også, så det var jo helt naturlig at vi skulle flytte hit. Jeg mener, det var jo Min kommune liksom! A sign from above, eller belowe- eller deromkring.
Likte det aller første bildet jeg, for der har du virkelig hva eplet står for. Hold på eplet i deg du, og la det glimte frem i hverdagen som det gjør nå. Gjør vel ikke noe å bli litt eplebevisst? :)

hege sa...

Superfin header! Jeg koser meg alltid når jeg leser innleggene dine og synes absolutt det er på sin plass å være en smule narsissistisk av og til;-)

Helene sa...

Snublet inn på denne bloggen, er ble ganske fornøyd med hva jeg så :)
Kjempemorsomt innlegg, denne bloggen kommer jeg til å fortsette å lese!
Kjempekul header også, forresten ;)